Elhanyagolhatatlan áttörést ért el a robottechnológiában a Toyota ezzel foglalkozó szegmense, aminek köszönhetően már kódok nélkül is taníthatóak a robotok. Különféle feladatokat ugyanis már úgyis képes végrehajtani, aztán megismételni, hogy azokat egy ember mutatja meg.

Új, diffúziós politikája generatív mesterséges intelligencián alapul, amit a Toyota kutatási intézete (TRI) és a Kolumbiai Egyetem közösen dolgozott ki. „Még egy évvel ezelőtt sem sejtettem volna, hogy a sokrétű ügyesség ilyen szintjéhez állunk közel” – mondta Russ Tedrake, a TRI robottechnológiai részlegének alelnöke.

Félelmetes, mennyire profin utánozza az embereket a Toyota robotja 1

Sokkal gyorsabban képes új viselkedéseket megtanulni a Toyota robotja az új módszer révén, mivel eddig a robotikusok sok órát töltöttek egy-egy kifinomult kód megírásával. A tanulási folyamatot pedig tovább lassította, hogy az eddig használt technikák nem voltak kellően hatékonyak, miközben gyakran csak nagyon specifikus feladatoknál, korlátozott környezetben lehetett használni.

Mostanra 60 készséget sajátított el ily módon, beleértve folyadékok kiöntését, szerszámok használatát, illetve deformálható tárgyak kezelését, míg a cél az, hogy az év végére több száz, 2024 végére pedig 1000 feladatot tanuljon meg.

Félelmetes, mennyire profin utánozza az embereket a Toyota robotja 13

Fotó: Toyota

Nem derült ki a Toyota közleményéből, hogyan tervezik hosszabb távon kamatoztatni a robottechnológiában elért innovációt, de az eddig ismert információk tükrében a könnyen betanítható robotokat valószínűleg sok gyártóüzem várja majd tárt karokkal.

Videójában meg is mutatta a Toyota, hogyan működik mindez a gyakorlatban:

a videó a hirdetés után indul