A Le Mans-i 24 órás az autóversenyzés egyik legrangosabb futama – a Forma-1-es Monacói Nagydíjjal és az amerikai Indy 500-zal az ún. hármas korona egyik ága, melyet eddig egyetlen ember, Graham Hill szerzett meg –, az idei kiadás pedig még különlegesebb lesz, hiszen centenáriumához ért az első ízben 1923-ban megrendezett viadal.

Ehhez illően a Le Mans-i 24 órás régi időmérő partnere, a svájci Rolex is különlegességgel készül, a győztesek egyedi karórát kapnak majd ajándékba.

A Le Mans „amerikai megfelelője”, a Daytonai 24 órás után elnevezett Rolex Daytona a világ egyik legismertebb és legvágyottabb luxusórája, az idén 60. születésnapját ünneplő, azaz szintén jubiláló modell régi darabjai rekordárakon kelnek el, de ma sem lehet egyszerűen besétálni a boltba, hogy valaki ilyen kronográfot vigyen haza: a hivatalos forgalmazóknál egy-két-három éves várólisták, a szürke/használtpiacon a boltit akár négy-hat-nyolcszorosan meghaladó árak várják azokat, akik mégis rászánnák magukat a vásárlásra.

Névre szóló luxusbilincset kapnak a futamgyőztesek 1

Fotó: Rolex

A hétvégén következő versenyen ugyanakkor „elég lesz” az élen végezni, máris azonnal és ingyen jár az amúgy ma alapkivitelűnek tekinthető – fekete kerámialünettás, fekete „fordított pandaszámlapos” – Daytona, melynek igazi értékét a hátlap gravírozása adja: az acélba ugyanis a Le Mans 100 éves centenáriumi logóját, a „Winner 2023”, 2023-as győztes”, és vélhetően az adott pilóták nevét is belemarják.

A nagy értékű luxusóra – ebben a kivitelben bolti, „elméleti” áron kb. 6 millió Ft, a piacon akár 18-20 millió – kiemelkedő jelentőségű emléktárgy lesz a dobogós trió számára, évek vagy inkább évtizedek múlva pedig árverési rekordokat döntő relikviák is lehetnek majd. Összevetésképp: a Le Mans-i 24 órás abszolút győztesei fejenként 40 ezer eurós (14,8 millió Ft) pénzdíjban részesülnek.

Névre szóló luxusbilincset kapnak a futamgyőztesek 2

Tom Kristensen (Fotó: Rolex)

„Számomra ez az év a Le Mans-i 24 órásról szól. Óriási várakozás övezi ezt a történelmi eseményt. Óriási megtiszteltetés és felelősség a hivatalos nagykövetnek lenni. Büszke vagyok rá, hogy a hétvégi futamra várva együtt ünnepelhetjük a 24 órás 100 éves múltját, számtalan fejlődését és szenzációját. Autóversenyzői szemmel a Rolex és a Le Mans tökéletes párosítás: mindkettőnek kiemelkedő, egy évszázadra visszatekintő múltja van” – mondta “Mr. Le Mans”, azaz a kilencszeres győztes márkanagykövet, Tom Kristensen.