A Mars a történelem során mindig is izgatta az emberiség fantáziáját, és mivel két szomszédunk, a belső Vénusz és a külső vörös bolygó közül az utóbbin sokkal „barátságosabbak” a körülmények, évtizedek óta vizsgálják különböző űreszközök a planéta körüli pályáról és a felszínen.

A Marsról és a Marson begyűjtött adatok a távolság miatt – a két bolygó egymáshoz viszonyított pozíciójától, távolságától függően – minimum 3, de akár 22 perces utazás után jutnak el a Földre, és általában csak néhány óránként vagy akár naponként indulnak el, méghozzá olyankor, amikor nincs is közvetlen, élő kapcsolat az adott eszköz és a földi irányítás között.

Ezen változtat most az Európai Űrügynökség (ESA): az annak idején, 2003-ban egyszerűen a Beagle 2 leszállóegység landolásának megfigyelésére felbocsátott Mars Express (nyitóképünkön) kamerája, mely azóta a Mars Webcam becenevet kapta, ma este kvázi élő adást ad majd.

Élő adást láthatsz a Marsról ma este 1

Ez az öreg kamera dolgozik majd (Fotó: ESA)

A Mars körül keringő műhold a 20. „születésnapja” alkalmából tervek szerint 18 órától egy órán keresztül sugároz majd képeket a bolygó felszínéről. Az egymást 50 másodpercenként váltó képek egyébként 18 perccel az elküldésük után jelennek majd meg.

A közvetítést az ESA YouTube-csatornáján lehet követni.