Már 1852-ben felfedezte egy olasz csillagász a Psyche névre keresztelt aszteroidát, mely a Mars és a Jupiter körül kering. Az égitest különlegessége, hogy különösen gazdag fémekben, főleg vasból és nikkelből áll a szokásos kőzetek helyett. A NASA szerint valószínűleg egy bolygó magjának része lehetett egykor ez a vasgolyó, melyet számunkra az tesz igazán vonzóvá, hogy 70 ezerszer többet ér, mint a Föld komplett gazdasága.

Menő lenne, ha erre le tudnánk csapni, de nem eszik azért olyan forrón a kását: eleve egy 277*238*168 km-es objektumról beszélünk, azaz gyakorlatilag elpusztítaná a Földet, ha véletlen erre tévedne. Ettől függetlenül a NASA szeretné közelebbről is megnézni magának a Psychét egy ugyanerre a névre hallgató űreszköz segítségével.

Hatalmas kincsesláda kering az űrben, a NASA meghódítaná 1

A misszió a legújabb tervek szerint idén október elsején indul azok után, hogy a tavalyi startot le kellett fújni szoftverhibák miatt. Ha sikerül tartani a tervet, a fenti képen látható eszköz 2029 augusztusára ér a helyszínre, ahol különféle vizsgálatokat ejt meg. Többek között arra kíváncsi a NASA, hogy pontosan milyen idős maga az aszteroida, illetve annak különböző részei, emellett pedig általánosságban szeretnének új ismereteket szerezni az olyan bolygómagokról, mint amilyen a Földé is. Az elképzelések szerint a Psyche segítségével erre lehetőség nyílik.

Bányászatról és óriási, vasba mentett vagyonok Földre hozásáról tehát egyelőre nincs szó, de ki tudja, mit tartogat a jövő.