Ma, vagyis 2022. október 5-én épp 60 éve, hogy a mozikban debütált az első James Bond-film, a Dr. No. A 007-es ügynök összesen 25 különböző filmmel csempészett némi kalandot és akciót a filmvásznakra saját stílusában, és amilyen sikeres a széria, egy darabig minden bizonnyal lesz még folytatás.

A filmeknek mindig voltak állandó visszatérő elemei. Bondnak mindig volt például egy menő járgánya, egy méltó ellenfele, na meg persze nőnemű partnere – tartozzon az akár a jó, akár a rossz oldalhoz. Az évforduló alkalmából sorra vettük a legemlékezetesebb, legikonikusabb, legjobb Bond-lányokat, akik az eddigi alkotásokban felbukkantak.

Ursula Andress

Ha valakire rá lehet mondani, hogy a nagybetűs Bond-lány, akkor az ő, és nem csak azért, mert a legelső filmben szerepelt. Honey Ryder azonnal szexszimbólum lett, a státusz pedig a mai napig fennmaradt, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy elefántcsontszínű bikinije többször is elképesztő összegért cserélt gazdát árveréseken.

Még a 007-est is beárnyékolták a legjobb Bond-lányok 2

Maud Adams

Az egyetlen, aki kétszer is első számú Bond-lány tudott lenni, két különböző szerepben: Az aranypisztolyos férfiben még áldozati bárány volt, négy Bond-filmmel később azonban már ő volt Polipka.

Még a 007-est is beárnyékolták a legjobb Bond-lányok 3

Sophie Marceau

Nem a Házibuli szende kislánya volt a francia színésznő, hanem a 007-es ügynök elrablója és fogvatartója A világ nem elégben.

Még a 007-est is beárnyékolták a legjobb Bond-lányok 4

Halle Berry

Sokaknak A Macskanő juthat eszébe róla, pedig húsz évvel azelőtt, 2002-ben ő volt Bond partnere a Halj meg máskor című filmben. Megjelenése eléggé hajaz Honey Ryderére, nem véletlen: a film 40 évvel a Dr. No premierjét követően jelent meg, így rengeteg utalás volt benne a korábbi produkciókra. A két karakter fotóját egymás mellé tették egy kiállításon korábban, ez látható a nyitóképen.

Még a 007-est is beárnyékolták a legjobb Bond-lányok 5

Eva Green

Az utóbbi évek egyik legjobb Bond-lánya volt a Casino Royale-ban feltűnő francia hölgy, akit a 007-es felügyeletére és pókerjátszmáinak finanszírozására küldtek az ügynök után a történet szerint.

Még a 007-est is beárnyékolták a legjobb Bond-lányok 6

Ana de Armas

Ő az utolsó a sorban, a Nincs idő meghalni vonzó főszereplője, akiről korábban külön is megemlékeztünk.