Az űrutazásoknak mind a mai napig az egyik legkorlátozóbb tényezője, hogy fel kell emelni a komplett üzemanyagot, amire az elindulásnál és a visszatérésnél szükség van. Igaz ez a műholdakra is, ám hamarosan változhat a helyzet: az Orbit Fab nevű cég bejelentette, hogy akár már 2025-ben megnyithatják az első „űrbenzinkutat”.

A töltőállomáson hidrazint fognak árulni, és elsősorban a Földtől távolabbi pályán keringő műholdakat szolgálnák ki. Ez lehet a hagyományos benzinkutas megoldás, helyszíni tankolással, de főként kiszállítást vállalnak majd. Az üzemanyag-tároló 36 086 km-es magasságban keringene a Föld körül, 300 kilométerrel távolabbi pályán, mint az általa potenciálisan kiszolgált műholdak, hogy ne zavarja a munkájukat. A tervek szerint nagyjából 15 évig lehet működőképes ez a tanker, mielőtt szervizre szorulna.

Pár év, és már az űrben is lehet benzinkút 1

A hidrazinbiznisz egyébként elég drága lesz: 100 kg üzemanyagot 20 millió dollárért (8 milliárd forintért) kínálhatnak majd, de egy újratankolás sok esetben még mindig olcsóbb, mint egy új műhold pályára juttatása, főleg, ha még az eredeti is működőképes lenne üzemanyaggal.