Még az 1970-es években, egy mauritániai és egy Maliból származó birkafaj keveredéséből született meg a Ladoum nevű nemesített jószág Dakar városában, Szenegálban. A nyugat-afrikai régióban hamar népszerű lett ez az állat, és képesek az emberek vagyonokat költeni már egy bárányra is. Amikor vagyonokat mondunk, nem túlzunk: egy-egy ilyen állat 85 ezer dollárt (33,3 millió forintot) is megérhet valakinek, ami pedig annak fényében még durvábban hangzik, hogy a szenegáli lakosság 40 százaléka napi átlagosan kevesebb mint 2 dollárból él.

Népszerűségét egyébként elsősorban méreteivel vívta ki: 1,2 méteres magassága, valamint az ehhez társuló 175 kiló tiszteletet parancsol. Ehhez társul a sima szőr és a csavart szarv, valamint az ízletes hús. Szenegálban a Ladoum birkák kultusza akkora, hogy még szépségversenyeket is tartanak nekik, melyeket aztán a tévében is leadnak.

Simán elkérik egy drágább autó árát ezért a birkáért 1

Az állat státuszszimbólum az országban, leginkább csak sztárok engedhetik meg maguknak, hogy luxusautó és -ház mellett, vagy helyett négylábú jószáguk legyen. Köztük van egyébként az NBA-ben, az amerikai profi kosárlabdaligában megforduló Gorgui Dieng vagy éppen Yékini is – utóbbi Szenegál történetének legnagyobb birkózója.

Simán elkérik egy drágább autó árát ezért a birkáért 2

„Egy Ladoum birtoklása megkülönböztet más emberektől. Amikor a gyerekeim látnak valakit egy nagy birkával, tudják, hogy ő fontos ember” – mondta egy helyi séf.