A 2021-es pénzügyi évben 19,6 millió utast szállított az Emirates, a világ egyik legnagyobb és legismertebb légitársasága, ez a szám pedig tovább növekszik idén, ahogy egyre inkább hagyjuk magunk mögött a koronavírus-járványt. Az utasokat meg is kell azonban etetni, ez pedig komoly erőforrásokat igényel.

Ezen szerettek volna spórolni hosszú távon a légitársaságnál, így 40 millió dolláros (15,8 milliárd forintos) befektetéssel felépítették a Bustanica nevű vertikális farmot Dubajban. A 30,6 ezer négyzetméteres, leginkább egy raktárra hasonlító épületben egymás felett, polcokon növekszik mintegy egymillió palánta, melyek napi szinten 3000, évente 1 millió kiló élelmiszert adnak.

A világ egyik legmodernebb kertjének ad otthont ez a raktár 1

A farmon a technológia színe-javát felvonultatják: gépi tanulással, valamint az agrár- és mérnöki szektor krémjétől sajátítja el a mesterséges intelligencia, hogyan legyen még hatékonyabb az élelmiszer-termelés. Az Emirates közleménye szerint a komplett rendszer 95 százalékkal kevesebb vizet használ, mintha ugyanezeket a növényeket hagyományos mezőgazdasági módszerekkel termesztették volna, miközben minőségük ugyanolyan jó.

A világ egyik legmodernebb kertjének ad otthont ez a raktár 2

Az utasok már júliusban megkóstolhatják az első innen származó leveleszöldségeket, köztük salátával, spenóttal és rukkolával. Ezekből a zöldségekből nem csak az Emirates-utasoknak jut: a cégcsoport cateringgel foglalkozó leányvállalata 100 légitársaságot szolgál ki, emellett hamarosan a dubaji szupermarketekbe is megérkeznek az itt termelt élelmiszerek.