Táplálkozási szempontból a nyár az egyik legjobb évszak. Rengeteg zöldség és gyümölcs ekkor érik, a gabonafélék, a kukorica betakarítása is ekkor zajlik, az alapanyagok frissek és a belőlük készült ételek is ízletesebbek.

Hazánkban rengetegféle zöldséget és gyümölcsöt termesztenek, azonban nemigen esszük őket. Az Eurostat év eleji adatai szerint például a lakosság 36,3 százaléka nem fogyaszt mindennap zöldséget vagy gyümölcsöt. A zéró bevitel természetesen elmarad az ENSZ által javasolt 400 gramm/napos értéktől.

A rostban gazdag friss ételek (idetartoznak a magvak is) fogyasztásának hiánya a melegebb hónapokban az egészségünk terén is érezteti hatását. Több külföldi szaklap szerint is megnő ilyenkor az aranyérbetegséggel küzdők száma. A panaszokkal nagyjából minden harmadik ember találkozik élete során, kortól és nemtől függetlenül. Aranyere mindenkinek van, így hívják ugyanis azt a visszérfonatot, amely minden egészséges ember végbelében megtalálható a végbélnyílás közelében. Aranyérbetegségről akkor beszélhetünk, ha tágulat keletkezik ebben a visszérpárnában.

Attól függően, hogy a végbél záróizmától merre helyezkednek el, külső és belső aranyérről beszélhetünk. Az aranyeres csomók a végbél és a végbélnyílás falában keletkező vénatágulatok, amelyek begyulladhatnak, vérezhetnek, megnagyobbodhatnak, néha kifordulnak vagy véralvadék képződhet bennük, és olyankor fájdalmassá is válnak.

De mi köze a gyümölcsöknek az aranyérhez? Rostok hiányában az emésztés lelassul, és akár székrekedés is kialakulhat, amely az aranyér egyik előzménye. A különböző ételek eltérő hatással vannak a szervezetünkre és az emésztőrendszerünkre. A rostok egyfajta természetes turbónak számítanak, így a rostgazdag élelmiszerek odalent sem okoznak gondot a távozás során.

Ezt edd a nyáron, hogy elkerüld a pokoljárást 1

Nincs minden ennivalóban rost: a húsokban, halakban, tejtermékekben vagy a tojásban ezek az elemek nem találhatók meg. A baromfifélék, a halak, a grillen sütött fogások könnyen emészthető ételnek számítanak, és a tejtermékek, köztük kiemelten a joghurt is idesorolható. Érdemes viszont mértékkel fogyasztani a zsíros, nehéz és fűszeres fogásokat. Sajnos idetartoznak a klasszikus strandkaják is, mint a lángos, a sült krumpli, a palacsinta vagy az otthonról hozott rántott húsos szendvics.

Nyáron a szervezetünk folyadékigénye is megnő, nedvességre pedig szüksége van a gyomrunknak és a beleinknek is. Szomjoltásra és az emésztés gyorsítására azonban nem minden ital megfelelő: kerüljük a túlzottan alkoholos, szénhidrátban gazdag italokat, mert azokkal nem segítünk magunkon. A sör tehát nem ideális választás, ha éppen kipukkadni készülünk egy kiadós ebéd után.

Fontos leszögezni, hogy pusztán az étkezési szokások megváltoztatásával az aranyérprobléma nem szüntethető meg. Életmódunk számos eleme rejthet kockázati tényezőt a munkától kezdve a stresszen át a mozgásszegény életmódig, amelyekre együttesen odafigyelve jelentősen csökkenthetjük a kínzó betegség megjelenésének esélyét.

Hírdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.
Ezt edd a nyáron, hogy elkerüld a pokoljárást 2

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!