1986-ban olyan baleset történt Csernobilban, ami örökre velünk marad, az atomerőműben történt robbanás átjárja az idősíkokat, együtt él az emlékezet a jelen eseményeivel. Nemrég az orosz-ukrán konfliktus során került újra a nemzetközi hírek fősodrába, amikor az orosz csapatok elfoglalták az erőmű területét, és ennek nyomán több forrás is megemelkedett sugárzási szintről számolt be. 

Végül szerencsére nem történt komolyabb, határokon átívelő probléma, de a március 31-i kivonulásukat követően az orosz csapatok aknákat, robbanócsapdákat és nagy mennyiségű lőszert és robbanóeszközt hagytak maguk után. 

Tehát korunkban is kockázatot jelent a terület, de fontos a múlt eseményeinek pontos, objektív megismerése is. Ebben a valódi, korabeli, eredeti archív felvételek segítenek leginkább, amelyekből az HBO új sorozatában eddig ismeretlen képsorokat mutat meg.

A streamingszolgáltató közleménye szerint az újonnan feltárt archív anyagok teljes képet festenek a katasztrófa mértékéről és súlyosságáról, valamint arról, hogy a szovjet kormány milyen messzire ment, hogy eltussolja az esetet, beleértve a károk “felszámolására” küldött katonákat is.