Amikor radioaktív veszélyről és helyszínekről beszélünk, a legtöbbeknek Csernobil vagy Fukusima jut az eszébe. Mindkét helyen egy atomerőmű katasztrófája vezetett az érintett területek kiürítéséhez, szinte érintetlenek a mai napig az azonnali hatállyal evakuált városok.

Van azonban egy hely, ahol vígan élnek az emberek, sokan ráadásul épp ilyennek képzelik ideális nyaralási céljukat. A brazíliai Guarapari városa mellett található strand, a Praia Da Areia Preta első ránézésre hívogatónak tűnik. Különlegessége a fekete homok, mely tényleg szokatlan bármelyik strandon, ám épp ez a veszélye is a helyszínnek.

A homok ugyanis monazitot tartalmaz, egy olyan foszfátot, ami többek között uránban és tóriumban gazdag. Mindkettő radioaktív fém, így az ott lévők állandó sugárzásnak vannak kitéve. Számítások szerint az állandó sugárzás a strandon, főleg a fekete homokban gazdag részeken feleakkora, mint ami egy röntgenfelvétel során rövid ideig éri az ember. Érdekes módon Guarapari városában jó a helyzet, semmivel sem veszélyesebb ott élni, mint máshol – csak a strand a problémás rész. Mégis évtizedekig jártak és járnak ide ma is az országból a gyógyulni vágyók, főleg a reumások, mivel 1972-ben egy tanulmány szerzője azt állította, jó hatással lehet a bajaikra a fekete homok.

Egy 2002-es tanulmány szerzői azonban megmérték, hogy a strand egyes pontjain a csernobili zónában tapasztaltakhoz hasonló sugárzásnak lehetnek kitéve az emberek, a gamma-sugárzás például akkora, hogy javasolt a védőfelszerelés használata.