Az elmúlt években rájárt a rúd az emberiségre minden szempontból, ami általánosságban is rontotta a boldogságérzetünket, de ezzel párhuzamosan nőtt az emberekben a jóakarat. Többek között ez is kiderült a World Happiness Reportból: az ENSZ a világ 150 országában vizsgálta, mennyire boldogak az ott élő emberek.

A jelentést immár tizedik alkalommal adták ki, a legérdekesebb része pedig természetesen az, ahol számszerűen sorra veszik, mely országok lakói a legboldogabbak és a legboldogtalanabbak a világon. Furcsa, de konkrét adatokkal lehet mindezt mérni. A jóakarat mennyiségi mutatójánál például figyelembe veszik, mennyit adakozunk vagy épp önkénteskedünk.

Minden mutatót egybevetve zsinórban már ötödik alkalommal Finnország lett a világ legboldogabb országa. A skandináv országok egyébként is hagyományosan jól szerepelnek, Dánia, Izland, Svédország és Norvégia is bekerült a legjobb tízbe. Az emberek boldogságának alapját ezeken a területeken a várható hosszú élettartam, a magasabb egy főre jutó GDP, az alacsony korrupció és a társadalomban való bizalom táplálja. Velük szemben a 2022-es jelentés utolsó, 146. helyén Afganisztánt találjuk.

Magyarországot is vizsgálták a kutatók, bennünket az 51. helyre tettek. Szomszédaink közül csak Ukrajna végzett mögöttünk, a 98. helyen.

A világ húsz legboldogabb országa:

1. Finnország
2. Dánia
3. Izland
4. Svájc
5. Hollandia
6. Luxemburg
7. Svédország
8. Norvégia
9. Izrael
10. Új-Zéland
11. Ausztria
12. Ausztrália
13. Írország
14. Németország
15. Kanada
16. Egyesült Államok
17. Egyesült Királyság
18. Csehország
19. Belgium
20. Franciaország