Öt új elektromos kompot állítanak forgalomba az Északi-tengeri-csatorna amszterdami szakaszán, melyek a nap 24 órájában közlekednek. Az új kompokat a város tömegközlekedési vállalata, a Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) rendelte meg. A cég 2023-ig teljesen lecseréli azt a jelenleg is működő dízelüzemű flottát, amelyet még az 1930-as években állítottak forgalomba.

Az új GVB-kompok maximum 400 utas, 20 gépkocsi vagy 4 kamion szállítására alkalmasak. Az új flotta első tagja 2021 augusztusában állt forgalomba, és az utasok egybehangzó véleménye szerint az átkelés sokkal kényelmesebb, csendesebb és tisztább lett, mint korábban. A kompok alapvetően plug-in hibridnek tekinthetőek, azonban normál üzemrend szerint 100%-ban a 680 kWh-s akkumulátorokról fognak működni. A generátort csak 8-as szélerősség felett kapcsolják majd be. Az öt elektromos komp segítségével évente 800.000 liter dízelüzemanyagot spórolnak meg, mely több mint 2.400 tonnányi szén-dioxid-kibocsátás megszűnését jelenti.

3 perc alatt feltöltik az elektromos kompokat 1

A GVB az Északi-tengeri-csatorna három nagy forgalmú, évente több mint 350 ezer gépkocsit szállító útvonalán állítja forgalomba az elektromos kompokat. A kompok folyamatosan, éjjel-nappal fognak közlekedni, és minden 20 perces oda-vissza út után 3 percük lesz akkumulátoraik feltöltésére. Az ehhez szükséges technológiát az ABB szállítja, akik biztosítják a stabil, ingadozásmentes áramellátást.