Azok, akik valaha játszottak már a Grand Theft Auto bármelyik részével, „tudhatják”, milyen egy olyan banda tagjának lenni, akik nem legális úton keresik meg a napi betevőt. Az egészben az a jó, hogy minden törvénybe ütköző dolog a játék határain belül marad, problémánk pedig nemigen származhat belőle – eddig legalábbis így volt.

A játékhoz azonban csatlakoztak a mexikói drogkartellek beszervező emberei is, akik a GTA Online szerverein nemcsak a játékbeli küldetésekhez keresnek csapatot, hanem a való életbe is. Erre találtak legalábbis bizonyítékot a Forbes szerint Amerikában.

Az arizonai határőrök tavaly novemberben lekapcsoltak egy Jeepet a határon 60 kg metamfetaminnal az autóban. A sofőr elmondta, hogy az év januárjában GTA Online-ozott, amikor találkozott a magát George-nak nevező játékossal. A kapcsolat előbb más közösségi csatornára is kiterjedt, majd személyesen is találkoztak: ekkor már megszületett az egyezség, a sofőr akár 2000 dollárt (635 ezer forintot) is kereshet egy Mexikó-USA-fuvarral.

Később kiderült, hogy a hírhedt Sinaloa-kartellhez köthető emberek egy másik helyen, a Free Fire nevű mobilos játékban is nézelődtek. Elsősorban éjszakába nyúlóan fennmaradó gyerekeket pécéztek ki maguknak: három játékosnak például heti 200 dollárt kínáltak, hogy őrszemek legyenek és így segítsék az illegális tevékenységeket. Az esetet azonban felderítették a mexikói hatóságok.