A kínai holdújévet legalább akkora ünnepség kíséri országszerte, mint nálunk a hagyományos szilvesztert. Mindenhol megvannak az ünnephez köthető egyedi szokások, legyen szó családi vagy közösségi szintről.

Így van ez Nuanquan településen is Kína északkeleti részén, ahol a világ egyik legveszélyesebb, de egyben leglátványosabb módján ünneplik a holdújévet. A Da Shuhua nem más, mint egy látványos fényjáték, ami a tűzijátékhoz hasonló látványvilággal kápráztatja el a nézőket.

A szegények tűzijátéka sokszor látványosabb, mint az igazi 1

Az országban a tűzijátékot ugyan már a 800-as évek óta ismerik, ám sokáig nem volt széles körben elérhető, elsősorban az ára miatt. Az említett településen azonban úgy 500 éve a helyi kovácsok kitaláltak egy tűzijáték-alternatívát: munka közben az olvadt vas lecsöppenésekor keletkező szikrákat látva felmerült bennük, hogy ez nagyban igen jól nézhet ki. A módszer ráadásul jóval olcsóbb is, így megszületett az említett Da Shuhua, ahol olvadt vasat dobálnak a magasba, vagy épp egy falhoz.

A szegények tűzijátéka sokszor látványosabb, mint az igazi 2

A felületekkel érintkező olvadt, forró fémcseppek látványos szikraeső közepette robbannak szét minden irányba. Persze ez nem veszélytelen, hiszen amikor sárgán izzik a vas, akkor nagyjából 1600 Celsius-fokos. Az égési sérülésektől azonban megvédik a dobálókat a pamutból és báránybőrből készült ruhák, melyek nem gyulladnak ki néhány csepp tűzforró fémtől.

Manapság ugyan megtehetnék, hogy komoly védőruházatot vegyenek fel, de a régi idők öltözete is az 500 éves tradíció része. Mindehhez hozzátartozik, hogy a Da Shuhua mesterei csak az említett településről kerülnek ki, idegeneknek mind a mai napig nem adják át az egyedi tudás pontos receptjét.