A vidéki Oroszországban, illetve Szovjetunióban barangolva eséllyel botlik bele az ember valamilyen elhagyott katonai létesítménybe. Ilyen például a sokak fantáziáját a mai napig lázban tartó antennarendszer Csernobil mellett is.

A kommunista hatalom különféle módszerekkel igyekezett gondoskodni a hatalmas kiterjedésű ország kulcsfontosságú pontjainak védelméről. Az RBU-6000 Szmercs-2 (a szmercs tornádót jelent) is egy védelmi rendszer részét képezte. A reaktív mélységibomba-vető rendszert még az 1960-as években fejlesztették ki és alkalmazták, a képeken látható indítóberendezés pedig 1995-ig üzemben volt a Skandináv-félsziget északi csúcsánál, ahol a finn és a norvég határ közelében védte a stratégiai fontosságú Ura-Guba-öblöt a tengeralattjárók ellen.

A semmi közepén rohad egy rakétakilövő állomás 2

A semmi közepén rohad egy rakétakilövő állomás 3

A rendszer forgatható állványon elhelyezett, 12 darab, 212 mm-es átmérőjű indítócsövet tartalmazó indítóberendezésből tüzelt. A rendszerhez az RGB-60 és RGB-10 típusú reaktív mélységi bombákat alkalmazzák: előbbi tömege 110 kiló volt, a 183 cm hosszú tölteten egy 25 kilós robbanófejjel.

A semmi közepén rohad egy rakétakilövő állomás 4

Bunkerbejárat az indítóberendezés alatt

A semmi közepén rohad egy rakétakilövő állomás 5

Az RBU-6000-est, valamint továbbfejlesztett változatát, az RPK-8-at még napjainkban is használják. Az alábbi videón működés közben is látható a rendszer.