Különleges tétel kerül kalapács alá szeptember 4-én az RM Sotheby’s aukciósház indianai árverésén. Az Auburn városában tartott vásár egy különlegessége egy manapság már ritkaságnak számító Ford lesz, melyből csoda, hogy egyáltalán egyetlen darab is fennmaradt.

Nem más ez, mint paradicsomlé, melyet a Ford gyár készített. Igen, az 1920-as és 1930-as években mással is foglalkoztak Henry Fordék, de ennek megvolt a maga oka. Elsősorban az alapító-tulajdonos döntése volt, hogy ne hagyják parlagon a michigani gyár mellett elterülő földeket, hanem termesszenek ott valami ehetőt.

Itt a Ford, amiről még sosem hallottál 1

Henry Ford egy farmon nőtt fel, és egész életében foglalkoztatta a mezőgazdaság is az autózás mellett. A Ford bármelyik dolgozója igényelhetett földet a gyár környékén, amit művelhetett, és az abból származó terményeket és profitot teljes egészében megtarthatták. A terület természetesen végig a gyár tulajdonában maradt.

Itt a Ford, amiről még sosem hallottál 2

Innen jött tehát a Ford paradicsomleve is, melyről nem tudni, hogy hány palackkal és pontosan mikor készült, de az eddig talált összes palack üres volt. Ez azonban, habár fogyasztásra minden bizonnyal alkalmatlan, mind a mai napig őrzi piros színét. A szakértők szerint akár 150-300 dollárt (44-88 ezer forintot) is megérhet a ritkaság.