A fiatal nő egy ultrakönnyű, Shark repülővel száll fel augusztus 11-én. Ha sikerül teljesítenie a földkörüli utat, ő lesz a legfiatalabb nő, aki egyedül végigrepüli ezt a távot. A világrekordot jelenleg Shaesta Waiz tartja, aki 30 évesen repülte végig az utat. Rutherford elmondta: reméli, hogy vállalkozásával utat nyit a lányok és nők előtt a tudomány, technológia, mérnöki tudományok és matematika területén, és másokat is arra ösztönöz, hogy nyomába lépjenek.

“Szerettem volna körberepülni a világot, hogy a lányok lássanak és azt gondolják: egy nap én is szeretnék repülni” – nyilatkozta a Reutersnek.

 

Mint hozzátette: az a célja, hogy teljesítményével más lányokat is arra ösztönözzön, hogy majd megpróbálják megdönteni a rekordját, aztán pedig szálljanak versenyre a fiúkkal. Rutherford szülei mindketten pilóták. Édesanyja, Beatrice de Smet ugyanakkor felidézte, hogy amikor lánya bejelentette, hogy mire készül, “a szíve kihagyott egy ütemet”, de nagyon büszke rá, és teljes mértékben támogatja.

A tinédzser saját maga finanszírozza majd az utazást, szponzorok segítségével, és reméli, hogy körülbelül két-három hónap alatt teljesíti az utat.

A VL3 Shark kisrepülő egyébként 300 km/órás végsebességre képes és 2000 kilométert tud megtenni egyetlen tankolással.