Az Egyesült Arab Emírségek kirakatvárosában, Dubajban élők pontosan tudják, hogy a sivatag szélén vannak, ahol a meleggel és a szárazsággal számolni kell. A környéken persze egy ideje már nem a nomád életmódhoz szokott népek élnek, hanem a helyiek mellett más országokból érkező bevándorlók, valamint sok turista is megfordul errefelé időszakosan, így úgy érezték, itt az ideje változtatni a körülményeken.

Korábban az ország már bejelentette, hogy egy olyan rendszerbe ruháznak be, amely drónok segítségével befolyásolhatja az időjárást. A 15 millió dolláros (4,5 milliárd forintos) befektetés igazán aprópénznek tűnik az olajnagyhatalomnak, és az alábbi felvételeket elnézve úgy tűnik, működött a rendszer: olyan nyári záport zúdítottak Dubajra, amilyet talán még sosem láttak a helyiek.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

المركز الوطني للأرصاد (@officialuaeweather) által megosztott bejegyzés

A drónok felhőgenerálásához jó sok áram kell: az égen kóborló felhőket elektromosan feltöltik, melynek köszönhetően megjelennek, majd nagyobb eséllyel alá is hullanak így az égből. „Azzal próbálkozunk, hogy a vízcseppeket elég nagyra növeljük a felhőkben ahhoz, hogy amikor kiesnek belőlük, megérjék a felszínre esést” – magyarázta Keri Nicoll, a projekt egyik vezetője.

Eső nélkül Dubajban az év ezen szakaszában 41 Celsius-fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála.