A legtöbb háztartásban a testi adottságaik miatt általában a férfiak végzik a megterhelőbb feladatokat, amivel nincs is semmi baj, egészen addig, amíg bírja a szervezetük. A nehéz fizikai munka – melyek közé nem csak a munkahelyi tevékenységek tartozhatnak – egyebek mellett az aranyérbetegség egyik gyakori oka is. A cipekedés, a nehéz súlyok pakolása, az erőlködés következtében ugyanis nem csupán a leginkább igénybe vett izmok körül tágulnak meg az erek, hanem “odalent” is vérbőség alakulhat ki. Az egészséges szövetek kevésbé tudnak ellenállni a több vér jelentette nagyobb nyomásnak, megnyúlhat a végbélben található visszérfonat, és kialakulhat az aranyérbetegség.

Kortól és nemtől függetlenül élete során nagyjából minden harmadik ember találkozik az aranyérbetegséggel. Bizonyos értelemben „aranyere” mindenkinek van, így hívják ugyanis azt a visszérfonatot, mely minden egészséges ember végbelében megtalálható a végbélnyílás közelében. Betegségről akkor beszélhetünk, ha ebben a visszérpárnában tágulat keletkezik.

Attól függően, hogy a végbél záróizmától merre helyezkednek el, külső és belső aranyérről beszélhetünk. Az aranyeres csomók a végbél és a végbélnyílás falában keletkező vénatágulatok, melyek begyulladhatnak, vérezhetnek, megnagyobbodhatnak, néha kifordulnak vagy véralvadék képződhet bennük, és ilyenkor fájdalmassá is válnak.

Az aranyérbetegségnek számos oka lehet. A nők esetében a terhességgel, illetve a szüléssel járó megnövekedett gáttáji nyomás gyakori velejárójának számítanak az ilyen panaszok. Az erősebbik nem esetében pedig a nehéz fizikai munka, az egészségtelen táplálkozás, valamint annak következménye, az elhízás okozhat aranyérbetegséget, amely esetükben sokszor súlyosabb következményekkel járhat, a férfiak ugyanis ritkábban és általában később fordulnak a panaszokkal orvoshoz, mert kínosnak érzik a szituációt. Holott csakúgy, mint az egészségünkkel kapcsolatos egyéb esetekben, az aranyérrel kapcsolatban is érdemes a komolyabb problémák felmerülése előtt jobban figyelni magunkra.

Kockázatos a házimunka?

Számtalan tényező okozhatja az aranyeresség kialakulását az étkezési szokásoktól kezdve a mozgásszegény életmódon át a vécéhasználatig. Az alábbiakban az otthoni “veszélyforrásokra” hívjuk fel a figyelmet. Az ember nem is gondolná, de akár a ház körüli sertepertélés közben is bekövetkezhet a baj.

Nem várt veszélyek fenyegetik a férfiakat a ház körül 1

Akár felújítás közben is baj érhet

Mennyit is dolgoznak a férfiak?

Az Eurostat 2016-os európai uniós felmérése szerint valamennyi tagállamban a nők nagyobb arányban veszik ki a részüket a gyermekgondozásból, házimunkából és a főzésből, mint a férfiak. Akkor a nők 79 százaléka végzett napi szinten házimunkát az EU-ban, míg a férfiaknál ez az arány 34 százalék volt. A nemek közötti különbség Görögországban (a nők 85, a férfiak 16%-a) és Olaszországban (81 és 20%) volt a legnagyobb, Svédországban (nők 74, a férfiak 56%-a) és Lettországban (82 és 57%) a legkisebb. Magyarországon a felmérés idején a nők 56, a férfiak 14%-a végzett házimunkát napi szinten.

Jobban belegondolva, az otthoni kockázati tényezők száma igen magas: az építkezések, a felújítások, a barkácsolás, a különféle kerti munkák vagy akár a favágás, a téli tüzelő előállítása közbeni erőfeszítések is aranyerességet okozhatnak. Persze ez nem azt jelenti, hogy a férfiaknak örökre fel kellene hagyniuk az említett tevékenységekkel, hiszen pl. egy facsemete elültetéséhez szükséges gödör kiásása nem feltétlenül tesz beteggé.

Nem várt veszélyek fenyegetik a férfiakat a ház körül 2

Ennyitől még nem lesz bajunk, ha az élet más területein odafigyelünk magunkra

Ha ez mégis aranyerességhez vezetne, akkor nagy valószínűséggel életmódváltásra van szükség. A megfelelő étkezés és folyadékfogyasztás, némi mozgás beiktatása a napirendünkbe és a vécéhasználati szokások átalakítása csökkenti a betegség kialakulásának esélyét.

Vagyis a jó hír az, hogy ha az élet más területein minimalizáljuk a rizikófaktorokat, onnantól nem jelent “veszélyt” a férfiakra a házimunka!

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

Nem várt veszélyek fenyegetik a férfiakat a ház körül 3

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!