Brazília egyik legkisebb kávéültetvénye a nagyjából 50 hektáron elterülő Camocim Estate, ám amilyen kevés kávét termelnek, annyira keresettek a termékeik. Ők készítik ugyanis a jacu kávét, melynek előállításához a jacu madár segítsége is szükséges.

Henrique Sloper de Araújo a 2000-es évek elején egy napon azt vette észre, hogy a kávéját éppen a Brazíliában egyébként védett, leginkább fácánra hasonlító fekete szárnyasok dézsmálják. A madarak még piros állapotában fogyasztották a termést – ekkor az általunk ismert kávét, mely a termés magja, körbeveszi egy piros húsréteg, ez volt vonzó az állatoknak.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

TW Coffe Speciality (@twcoffeespeciality) által megosztott bejegyzés

A jacu madarak gyomra azonban nem bírt a kávészemekkel, azok szinte sértetlenül távoztak az ürülékkel együtt. Eszébe jutott a kopi luwak, azaz a cibetmacskák ürülékéből kiszedett kávészemekből készített feketeleves, és annak busás ára. Több se kellett a gazdának, és a madarak máris szívesen látott vendéggé váltak az ültetvényen.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

FABÍOLA SANDY coffee grower (@fabiolasandy) által megosztott bejegyzés

Az így született kávé árát részben különlegessége emeli meg, de fogyasztóinak le kell nyelniük a szükséges rosszat is a keserű ital mellett: mire a kakiból forrón gőzölgő ital lesz, rengeteg bonyolult és költséges eljáráson megy keresztül a termék. Kóstolói szerint egyedi, mogyorós íze van az italnak, némi ánizsmagos beütéssel. A minőségre maguk a madarak is garanciát jelentenek: Araújo elmondása szerint a jacuk mindig a legszebb vörös szemeket csippentik le, amikor az ültetvényről fogyasztanak. „Emberi szemmel nézve tökéletesek” – tette hozzá.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

BETTO AUGE | CRIADOR (@bettoauge) által megosztott bejegyzés

A jacu madár kávéjából egy kiló körülbelül 1000 dollárba (294 ezer forintba) kerül.