Kazahsztán sztyeppéinél számtalan kellemesebb és barátságosabb hely van télvíz idején, ám a kihalt, kopár síkság ilyenkor is tartogat látnivalót. Ilyen a főváros, Nur-Szultan közelében található jégvulkán is, melyhez hasonlót nemigen találni a világban.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Альмира | Almira ♋ (@alyasskat) által megosztott bejegyzés

A 14 méter magas jégoszlop megtöri a hóval borított táj egyhangúságát. Abból a szempontból nem nevezhető vulkánnak, hogy nem láva tör elő belőle, de ahhoz hasonló módon viselkedik benne a víz: a jégkürtő folyamatosan gőzölög, mely néha kifröcsög, és azonnal ráfagy a jéghegyre vagy a talajra.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Tengri Travel (@tengritravel.kz) által megosztott bejegyzés

A víz utánpótlásáról egy föld alatti forrás gondoskodik, melynek köszönhetően az év többi részében zöldbe borul a környék, de amikor 0 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet, elkezdenek formálódni a jégképződmények. Az idei azonban eltér a többitől: a kürtő jóval magasabb, mint a korábbi években, ráadásul eddig nem viselkedett vulkánként a torony, azaz nem köpködött vizet.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Irina Mironova (@irina0328) által megosztott bejegyzés

Emiatt sokan ellátogatnak a jéghegyhez, a kazah influenszerek pedig igyekeznek mihamarabb egy jól beállított képet készíteni magukról, háttérben a természeti jelenséggel.