Tíz évvel ezelőtt Stefan Thomas az akkor még újdonságnak számító, sokak által csak lenézett új kriptovalutákról magyarázott egy videóban (a rövid, angol nyelvű videó az alábbiakban tekinthető meg). A programozó lelkesedéséért cserébe kapott 7002 bitcoint, ám a virtuális pénz akkor még nem sokat ért. Az összeg egy digitális pénztárcában landolt, és azóta is ott van.

Az elmúlt években azonban sokat változott a világ, a szinte értéktelen bitcoin pedig manapság egy vagyont ér. Ugyan a kriptovaluta árfolyama még a kézzel fogható valutákénál is gyorsabban és nagyobb mértékben változik, de a programozó digitális pénztárcában tárolt vagyona nagyjából 70-75 milliárd forintnak felel meg.

Van azonban egy bökkenő: a San Franciscó-i férfi nem fér hozzá az összeghez, ugyanis az elmúlt években elfelejtette a pénztárcához tartozó jelszót. Thomas már nyolc alkalommal próbálkozott a belépéssel, de egyszer sem sikerült neki. A ciki az, hogy a rendszer mindössze tíz próbálkozást engedélyez: ha Thomas még kétszer hibázik, búcsút inthet 7002 bitcoinjának, azok elvesznek valahol az éterben.

„Csak fekszem az ágyamban, és ezen gondolkodom” – mesélte a New York Timesnak. „Ezért vannak bankjaink, nem akarunk olyasmikkel foglalkozni, amit a bankok tesznek” – utalt arra csalódottan, hogy már bánja, hogy a gépén őrizte pénzét, és most nem kapja meg.