A Petpuls nyakörv egy okostelefonos alkalmazáson keresztül tájékoztatja a kutya gazdáját arról, hogy az állat boldog, nyugodt, izgatott, mérges vagy szomorú. A nyakörv követi a kutya fizikai aktivitását és figyeli pihenését is.

„Ez a nyakörv hangot ad a kutyának, amelyet az ember képes megérteni” – magyarázta a találmányt Andrew Gil, a Petpuls Lab globális markeringigazgatója.

A vállalkozás 2017-ben kezdte el a különböző kutyaugatások gyűjtését, hogy elemezze belőlük a kutyák érzelmi állapotát. Három évvel később elkészítették az 50 kutyafajta tízezer ugatásmintájából álló adatbázison alapuló saját algoritmusukat. A nyakörv 90 százalékos pontossággal ismeri fel a kutya érzelmi állapotát – állítja az eszközt tesztelő Szöuli Nemzeti Egyetem. Az eszköz a vállalkozás szerint a maga nemében az első, amely a mesterséges intelligencia hangfelismerő technológiáján alapul.

 

A Petpuls Lab októberben kezdte a nyakörv online árusítását 99 dolláros (29 ezer forintos) áron. A globális kutyapopuláció tavaly 18 százalékkal nőtt és elérte a 489 millió példányt.

„Egyre többen fogadnak örökbe kutyát, de sajnos előfordul, hogy megválnak tőlük, mert nem értik meg az állatot. A Petpulsnak fontos szerepe lehet a pandémia alatt, mert segíthet abban, hogy a tulajdonosok megértsék a kutyák érzését és növelje a kötődésüket” – hangsúlyozták a készítők.