A napokban jelent meg egy friss tanulmány a walesi Cardiffi Egyetem kutatóinak köszönhetően, akik a Vénusz légkörében foszfingáz nyomaira bukkantak. Ez akár az élet jele is lehet a Föld Naphoz közelebbi szomszédján, de nem bizonyítja, hogy bármi is él a bolygón.

Az új híreket a NASA is árgus szemmel figyeli, akik a felfedezés hallatán akár változtathatnak teljes űrprogramjukon – erre utal legalábbis az űrügynökség adminisztrátorának bejegyzése Twitteren. Jim Bridenstine azt írta, “itt az idő a Vénuszt előre rangsorolni.” Hozzátette, hogy a foszfin felfedezése a legnagyobb előrelépés a földönkívüli élet vizsgálatában.

A Vénusz nem túl barátságos hely: légkörében az átlaghőmérséklet 120 Celsius-fok, de ez változhat -180 és 240 fok között is attól függően, hogyan süt éppen a Nap. Ennek ellenére lehetséges, hogy valóban megél valami a felhők között: a Föld légkörében, 36,5 kilométeres magasságban is találtak már mikrobiális szintű életet.

A NASA a közeljövőben egyébként is tervezte a Vénusz műszeres vizsgálatát: februárban bejelentették, hogy két szondát is küldhetnek a bolygóra. Az első projekt DAVINCI+ néven fut, és a vénuszi atmoszféra belsejét figyelhetné – ez éppen kapóra jönne a tanulmány készítőinek, hogy alátámasszák vagy éppen cáfolják feltevéseiket. A VERITAS nevű misszió is hasznos lehetne, bár ez inkább a Vénusz geológiai történetét vizsgálná. Jelenleg még egyik projekt indulását sem erősítette meg az ügynökség, de ez a közeljövőben változhat.