Katar több hasonló gépet is áruba bocsájtott a közelmúltban, és most is egy valódi, repülő luxusszálló kerül sorra, a  Qatari VVIP 747-8i BBJ kódjelű óriás. Gyakorlatilag ennél nincs nagyobb civil repülő, amit “magáncélokra” lehet használni. 

Teljes “VVIP kialakítású” (azaz királyi/államfői luxust kínáló) kabinja 89 utas és 18 fős személyzet szállítását teszi lehetővé (egy akkora gépben, amit 400 emberre terveztek), a fedélzeten pedig több tárgyaló, szórakoztató és pihenő helyiségek, fürdőszobák és saját kórház is helyet kapott.

Eladó a világ legfényűzőbb utasszállító repülője 1

Ez a rész emlékeztet egy repülőre

Eladó a világ legfényűzőbb utasszállító repülője 2

Egy másik, korábban eladott katari gép beltere, luxusból itt sem volt hiány

Eladó a világ legfényűzőbb utasszállító repülője 3

Kabin helyett teljes méretű hálószoba

Óriási terek, zajszigetelt szobák, ha kell, akkor súlyos beteg szállítására átalakítható terület, hipergyors internet, és minden ma elérhető technikai szórakoztató eszköz található ezen a gépen, aminek képeit az eladó cég nem tette elérhetővé, azokat csak a hivatalos katalógusban lehet végiglapozva megtekinteni.

Egy ilyen gépre természetesen nem kerül árcédula, akit tényleg érdekel, az megkeresi az eladót, és megegyeznek a vételárban. Az biztos, hogy egy ilyen repülő jachtot csak a legvagyonosabbak legfelső százaléka tud fenntartani, mert a vételár mellett az üzemeltetés költsége is tetemes. Egy ilyen gépnél minden üzemóra 20 ezer dolláros kiadást (6,2 millió forint) jelent körülbelül.

Értékéről némi fogalmat alkothatunk a gép újkori (minden luxus kiegészítőt nélkülöző) vételára alapján, ami publikus, 370 millió dollár (115,7 milliárd forint). Erre jön még az art deco stílusú, párját ritkító, elegáns átalakított beltér, ami szintén tízmilliókban mérhető, természetesen dollárban.