Svájci mérnökök elkészítették maguknak a saját Dávid-szobrukat Zürichben. Persze nem ragadtak hatalmas kőtömböt, és álltak neki faragni, hanem egy 3D-nyomtatót kapcsoltak be, így alkották meg Michelangelo híres szobrának másolatát.

A mérnökök nem ragaszkodtak az eredeti mérethez, ezért az 5,16 méter magas márványból készült, 5660 kilós műtárgyat jelentősen lecsökkentették: a másolat rézből készült, 1 milliméter magas és mindössze 12 µg-ot nyom. Összehasonlításképpen: ezekből az apró Dávid-szobrocskákból körülbelül 500 darab kellene, hogy a tömege megegyezzen egy átlagos búzaszemével, ami fél gramm.

Körömpiszoknyira tömörítették a Dávid-szobrot 1

Jobb oldalon az eredeti, bal oldalon az 1 mm-es verzió

A projekt vezetője szerint arra is lenne kapacitásuk, hogy a Dávid-szobornak eredetileg helyet adó Galleria dell’Accademia termét lemásolják méretarányosan, ehelyett inkább több szobrot is készítettek. Egyetlen 1 milliméteres szobor kinyomtatása 30 óráig tartott, így nem ez volt a leggyorsabb folyamat, de a részletesség kárpótolta az ötletgazdákat.

Körömpiszoknyira tömörítették a Dávid-szobrot 2

A készítők megpróbáltak egy tizedakkora, azaz 0,1 milliméter magas Dávid-szobrot is nyomtatni. Ez mindössze húsz perc alatt elkészült, de az már közel sem sikerült annyira részletesre.