1984-ben az Apple az első Macintosh kiadásával örökre beírta magát a történelembe. Habár azóta rengeteg esemény és változás történt a vállalat életében, a termék nélkül ma nem léteznének iPhone-ok sem. A sikerhez nagyban hozzájárult az a Ridley Scott által rendezett reklám, melyet az 1984-es Super Bowl félidejében vetítettek le.

A gép hamar roppant sikeres lett, ez volt az első olyan számítógép, melyet már komolyabb előismeretek nélkül is könnyen lehetett az otthonokban használni. A Macintosh végleges verziója előtt rengeteget tesztelték a gépet, több különféle verzió készült belőle.

Ezek közül kínál egyet eladásra a Bonhams aukciósház december 4-én. A gép különlegessége, hogy ez a Macintosh még 5,25 colos meghajtóval szerelt – ezt a lemezméretet a piacra kerülő gépeknél 3,5 colosra cserélték. Steve Jobs állítólag arra utasította az Apple munkatársait, hogy zúzzák be az összes ilyen gépet, de kettőt biztosan sikerült megmenteni az örök pusztulástól.

Kalapács alá kerül az egyik első Apple-prototípus 1

Egy 8, egy 5,25 és egy 3,5 colos hajlékonylemez. Utóbbival még az évezred első éveiben is találkozhattunk, de a technológia már az első Macintosh idején létezett

Az árverésen eladásra kínált gép valószínűleg működik még: 2014-ben az Apple-alapító Steve Wozniak személyesen kapcsolta be és használta az akkor 30 éves masinát, melynek a becslések szerint akár 180 ezer dollár, azaz körülbelül 55 millió forint is lehet a leütési ára.