Egyelőre futurisztikusan hangzik a Microsoft új adattárolási megoldása. A Project Silica névre keresztelt részleg a kvarcüvegben rejlő lehetőségekkel foglalkozik, és nemrégiben komoly eredményt értek el, amikor lézerrel egy üveglapba beleégették az 1978-as Superman-filmet.

Az új adattárolási módszerrel – ha valóban beválik – nem lenne gondja az emberiségnek a hosszútávú adattárolással. A legtöbb mai adathordozó ugyanis egy idő után használhatatlanná válik: elég csak a hang- és filmszalagokra gondolni, melyek könnyedén kinyúlnak. A merevlemezek pedig a mágneses teret nem kedvelik, ami szintén sebezhetővé teszi őket.

A kvarcüveg azonban tartós megoldás lehetne a kutatók szerint, a különféle időjárási viszontagságoknak és a hőingadozásnak is ellenáll. Egyetlen hátránya az efféle lemezeknek, hogy csak egyszer írhatóak, de a Microsoft szerint ez nem probléma. Az ilyen adathordozók ugyanis megoldhatják a felhőalapú adattárolási problémákat: képzeljük el, hogy minden filmet, sorozatot és zenét belegravírozunk a kvarclapokba, és a jövőben így streameljük őket például a Netflixről.

A személyes felhasználás sincs kizárva: számos olyan adat létezik, melyek sosem változnak meg, ilyenek például az orvosi papírok vagy a pénzügyi tranzakciók is.