A dinizia excelsa fajba tartozó példány több másik nagyra nőtt társával együtt magasodik az észak-brazíliai Pará és Amapá államok határán. Az amapái tudományos és technológiai hivatal (Setec) ezen a héten közzétett jelentése szerint a fa körmérete 5,5 méter.

„Ez egy gyakori faj a térségben, ám az egyes példányok általában csak 60 méter magasra nőnek” – mondta Eric Bastos, aki a Jequitinhonha és Mucuri Völgyi Szövetségi Egyetem, a Cambridge-i

Egyetem és a Swansea-i Egyetem kutatói által augusztusban végzett vizsgálat koordinátora volt.

„Ez egy nagyszerű felfedezés és elkötelezettek vagyunk az Amazonas-medence legnagyobb fáinak megóvása mellett.”

A kutatóknak légi felderítés révén sikerült azonosítaniuk a gigászi fákat, amelyek kívül esnek az erdőtüzektől sújtott területeken.

Az elmúlt hetekben Brazília egész területén megszaporodtak az erdőtüzek. A brazil űrkutatási hivatal, az INPE műholdjai 93 175 tüzet észleltek január és szeptember eleje között – ami önmagában is többéves rekord -, és a tüzek több mint fele az Amazonas esőerdőiben ég.

Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti katasztrófa okozza, hanem a megművelhető vagy beépíthető területek növelését célzó, szándékos erdőirtás vagy avarégetés.