Közel tíz kilométerre Izland tengerpartjától, egy meredek sziklán található a Þrídrangaviti világítótorony, a név magyarul három sziklát jelent. Az épület még a második világháború előtt, 1939-ben épült, de szinte el sem tudjuk képzelni, hogyan.

A munkálatok kezdetén, 1938-ban ugyanis még nem létezett helikopter, de ha létezett is volna, akkor sem tudott volna leszállni. A 36,5 méter magas sziklára a bátor munkások gyalog jutottak fel valahogyan, miközben az építőanyagot is fel kellett hordaniuk. “Először egy utat kellett kialakítanunk” – nyilatkozta az építésvezető egy korabeli újságnak. “Tapasztalt hegymászókkal összefogva hoztunk fúrókat, kalapácsokat és fogókat a minket tartó láncok kibiztosításához.”

Ha eljön a világvége, itt keressetek minket 1

“Amikor a csúcs közelébe értünk, nem volt olyan hely, ahol megkapaszkodhattunk volna. Ezért egyikőnk letérdelt, miközben a másik a hátára állt, hogy a harmadik társunk feljuthasson” – mesélte. A világítótorony a legmagasabb sziklán figyelmezteti az arra hajózókat a veszélyes területre.

Azok szerint, akik már jártak fenn, semmi extra nincs a kilátásban. Mondjuk az izlandiak könnyen beszélnek, végül is csak az Atlanti-óceán veszi őket körbe, amit a partról is lehet látni. A fent tartózkodás közel sem veszélytelen: egy rossz lépés, és vége a dalnak. A heves széllökések sem segítik az ember dolgát, azonban ha valaki mindentől és mindenkitől távol szeretné élni az életét, az ennél tökéletesebb helyet nehezen fog találni.