Kamu kamut ér a neten, és felkészült, dörzsölt aggyal sem biztos, hogy nem esünk az átverésre szakosodott oldalak csapdájába. Okosan vágott videók, félinformációkból összeollózott cikkek, figyelemfelkeltő nyitóképek, mindent bevetnek a kattintásokért.

Ezért félelmetes kissé a ma még csak szórakoztató videók gyártására használt deepfake technológia. Dióhéjban arról van szó, hogy egy algoritmus ma már bárkinek ki tudja cserélni az arcát videofelvételen, ráadásul úgy, hogy alig lehet észrevenni a csalást.

“2018 januárjában jelent meg az felhasználóbarát,ingyenes alkalmazás, amely már szinte bárki számára elérhetővé tette a technikát. A FakeApp a Google nyílt forráskódú mélytanulás-rendszerét, a TensorFlow-t, valamint szabadon használható programozási könyvtárakat  használ, működtetéséhez pedig csak egy jó grafikai processzor,, néhány gigabájt szabad tárhely és egy mesterséges neurális hálózat szükséges. Egy ilyen hardverrel egy 3-5 perces videó átlagosan körülbelül 40 óra alatt készül el – Qubit.hu

Tehát jogos az óvatosság, de szerencsére a deepfake-videókkal szöszmötölők inkább a poénra mentek rá, és ennek köszönhetően születtek olyan videók, mint például a Keanu Reeves arcával kiegészített Szezám utca.

De az a sorozat sem lehet gyenge, amiben minden szereplőt Mike Tyson alakít.