Macallan 72 Year Old Lalique egy egész méretes lepárlóüzem létesítését ünnepli, amit tavaly sikerült megnyitnia az egyik legismertebb márkának. Az 1824-ben alapított skót  cég 200 millió dollárt költött el a beruházás során, és annyira ünnepi hangulatba jöttek a marketingesek, hogy az alkalomhoz méltó nagy durranással akarták felejthetetlenné tenni a dolgot.

Mint ahogy a neve is mutatja, ez a világ egyik legidősebb palackozott malátawhiskyje, 72 éves, limitált szériás, 600 palackos megjelenéssel, és szédítő, 60 000 dolláros árcédulával. Ez körülbelül 17 millió forint egy 0,75 literes üvegért. Természetesen díszdoboz is jár hozzá, és nem az eldobható karton fajtából.

Ez a világ legdrágább viszkije, egy pohár árán már házat vehetsz 1

A párlatok az érlelés folyamán a hordóból nyerik az aromákat, a palackozás után az ízük pedig nem változik. Nick Savage, a The Macallan lepárlómestere szerint a whisky aromáin gyönyörűen érződik az a több mint hét évtized, amit tölgyfahordóban töltött.

De miért került elő ez a tavalyi hír? Nos elég volt egy év, és már most látszik, hogy aki a vásárlás mellett döntött, és nem hörpölte fel az üveg ritka tartalmát, az jó befektetést csinált. Egy Beverly Hillsben található hotel megkaparintott egy üveggel, és poharanként 12 000 dollártért kezdte árulni a tartalmát. Bizony, ez 3,4 millió forint, és a haveroknak még nem is kértünk belőle.

Ennyi pénzért már egész takaros parasztházra tehetünk szert hazánk rengeteg csendes falujában. De ez még nem minden! Egy üveg már árverésen cserélt gazdát, az új tulajdonos 83 000 brit fontot, vagyis 30 millió forintot fizetett a hatszáz üveg egyikéért. Ez elég szép haszon szűk egy év alatt…

Ez a világ legdrágább viszkije, egy pohár árán már házat vehetsz 2