Az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után India lehet a negyedik ország, amelynek sikerül űreszközt küldenie a Holdra – ha tervezett missziójuk sikeres lesz. Legutóbb januárban, Kína irányításával landolt rover a Holdon.

A legénység nélküli Csandraján-2 misszió részét képező rakétát, landolóeszközt és holdjárót az Indiai Űrkutató Szervezet (ISRO) építette. közlésük szerint mintegy 10 milliárd rúpiába (40,8 milliárd forintba) kerül a küldetés.

Mintegy 50 napig tartó út után az ISRO leszállóegysége “puha”, irányított leszállást hajt végre szeptember 6. körül a Hold felszínén. A szervezet szerint a Hold gravitációjának változásai, a terep adottságai és a por is okozhat problémákat. Az indiai lesz az idei harmadik, Holdra irányuló landolási kísérlet, miután a kínai Csang’o-4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban.

A Csandraján-1, India első Hold-missziója 2008-ban indult útnak. A 79 millió dolláros projekt során az indiai űrszonda segítségével erősítették meg, hogy létezik víz a Holdon.

India 1963-ban fogott bele űrprogramjába, amelynek nem csak tudományos céljai vannak, hanem üzletiek is, hiszen az űripar jelenleg már az egyik legjövedelmezőbb üzletág a világon. Az ázsiai ország arra törekszik, hogy a világűr gazdasági hasznosítása terén ne kerüljön függőségbe más hatalmaktól.