Az autós nyaralás izgalmas kaland lehet, ám fontos, hogy ne feledkezzünk meg háziállataink biztonságos szállításáról. Most itt van néhány hasznos tipp, hogy a nyaralás mindenki számára élvezetes legyen.

Kutyával az úton

A kutyák többsége imád autózni, különösen, ha már fiatal koruktól hozzászoktak az utazáshoz. A felnőtt ebek számára sem lehetetlen megszokni az autózást, de ehhez fokozatosan kell hozzászoktatni őket. Kezdjük az ismerkedést álló autóban, majd kezdjük rövid utakkal, mielőtt hosszabb kirándulásokra megyünk velük.

A KRESZ szerint a kutya „csomagnak” minősül, így biztonságos elhelyezése elengedhetetlen. Nagytestű kutyáknak csomagtartóba rögzített boxot, közepes és kis méretűeknek autós hámot ajánlott használni. Az utazás során szükséges felszerelés közé tartozik a póráz, szájkosár, autós védőhuzat, itatótál és víz.

Macskával az úton

A macskák inkább az otthon nyugalmát részesítik előnyben, de megfelelő felkészítéssel számukra is élvezetes lehet az utazás. A nélkülözhetetlen kellékek közé tartozik a szállítókosár, amit biztonsági övvel rögzíthetünk az üléshez, valamint macskahám, takaró, macskamenta vagy feromonspray, hogy meg tudjuk őket nyugtatni, ha idegállapotba kerülnének. Hasznos lehet továbbá nedvszívó alátét és papírtörlő is az autóban.

Türelem: hagyjuk, hogy a macska önként fedezze fel a környezetét, és tegyük számára kellemesebbé az utazást játékokkal vagy jutalomfalatokkal.

Négylábú barátaink kényelméért és biztonságáért érdemes elkerülni a forgalmasabb és meleg időszakokat. 2-3 óránként álljunk meg rövid sétákra és itatásra. Óvatosan használjuk a klímát, kerüljük a direkt hideg levegőt, és ne hagyjuk kedvencünket egyedül az autóban. Indulás előtt ne etessük az állatot, és alaposan szellőztessük ki az autót. Készítsünk be ismerős illatú tárgyakat és játékokat a megnyugtatáshoz.

Az érkezés utáni akklimatizálódás

Megérkezéskor hagyjunk időt kedvencünknek, hogy megszokja az új környezetet. Ne hagyjuk magára, amíg nem érzi biztonságban magát. Macskák esetében különösen figyeljünk a zárt ajtókra és ablakokra, és használjunk hámot a szökés megelőzésére.

Ne feledjük, minden állat egyedi személyiség, így fontos, hogy az ő tempójukhoz és igényeikhez rugalmasan alkalmazkodjunk. Így a közös kaland nem csak biztonságos, de igazán élvezetes is lesz.

Te is a házi kedvenceddel autózol?
Igen, mindig jön velem
41% (20)
Csak ha hosszabb időre megyünk, nem hagyjuk otthon
33% (16)
Nem, az állatnak otthon a helye, nem az autóban
26% (13)