Tudtad, hogy a tanév végével közel 700 ezer általános iskolás, és 300 ezer középiskolás kapcsol át nyári üzemmódra? Táborok, nagyszülők, nyaralás, strandolás vagy csak bandázás a barátokkal, ez vár most a gyerekekre és nagyon sokuk fog jönni-menni, önállóan is.

Innentől a szeptemberi tanévkezdésig a gyerekek bárhol-bármikor felbukkanhatnak, gyalog, bringával, gördeszkán, rollerrel és sokszor lesz olyan, hogy jobban figyelnek egymásra, vagy éppen arra, amit tesznek, mintsem a környezetükre.

Ez a közlekedésben veszélyeket rejt, így nekünk felnőtteknek kell kell kiemelten figyelni a gyerekekre, hogy mindnyájan épségben hazaérjenek a nap végén.

A tanév végével a gyerekek izgatottá válnak, örülnek a nyári szünetnek, ami gyakran oda vezet, hogy figyelmetlenebbek lesznek. Ebben az időszakban sok szabadidővel rendelkeznek, ezért gyakrabban tartózkodnak közterületeken, parkokban, játszótereken és utak mentén, de nincs mindig megfelelő felügyeletük. A baleseti statisztikák sajnos azt mutatják, hogy a legtöbb gyermekbaleset a nyári hónapokban történik.

Nyáron különösen gyakoriak a kerékpáros balesetek. De a gyermekbalesetek jelentős része rejtve marad, mivel sok baleset nem közúton, hanem játszótereken, parkokban vagy éppen udvarokon történik, és ezek az esetek nem kerülnek be a közúti baleseti statisztikákba.

Az ORFK a közelmúltban megvizsgálta a nyáron bekövetkezett, személyi sérüléssel járó közúti gyermekbaleseteket, amely alapján a következők állapíthatók meg:

  • A gyermekek részvételével bekövetkezett balesetek egyharmada a nyári hónapokban történik. Ez az érték magasabb, mint az év más szakaszaiban.
  • A 10-14 éves korosztály van a legnagyobb veszélyben, közel kétszer annyi balesetet okoztak, vagy szenvednek el, mint a fiatalabbak.
  • A gyermekek súlyos, illetve halálos sérüléseiket a nyári hónapokban leggyakrabban gépjármű utasaként szerzik.
  • Nyáron több kerékpáros gyermekbaleset történik, mint az év más időszakaiban. A kerékpárosként megsérült gyermekek csaknem 94%-a lakott területen belül kerekezett.

Így a nyári időszakban különösen ügyeljünk a gyerekekre; az ő közlekedésük gyakran kiszámíthatatlan, sokszor nincs veszélyérzetük, és teljesen másként látják a világot, gyakran keresik a kalandot.

Sajnos az általános iskolákban egyelőre nem kötelező a KRESZ-oktatása, bár már vannak törekvések ezen a téren, szóval nagyon fontos, hogy gyermekeinknek megtanítsuk az alapvető KRESZ-szabályokat, amely szó szerint az életüket mentheti meg.