Számos országban komoly fejtörést okoz a parkolás; ez nincs másképp Ausztráliában sem, ahol az autósok gyakorlatilag a lehetetlenre vállalkoznak, ha a belvárosban szeretnének leparkolni. Egyértelmű, hogy a kereslet és a kínálat köszönőviszonyban sincs egymással, ezért, akik rendelkeznek saját garázzsal, megtehetik, hogy horribilis összegért adjanak túl rajta.

És meg is teszik: példának okáért a közelmúltban félmillió ausztrál dollárért, azaz mostani árfolyamon több mint 123 millió forintért cserélt gazdát egy egyautós garázs Sydneyben, amit így a legdrágább adásvételek között tartanak számon. Persze, maga a jelenség egyáltalán nem új keletű: az Egyesült Királyságban rendszeressé vált, hogy egy-egy garázs százmilliókért talál vevőre, de egy jól frekventált helyen található parkolóhely esetében is a határ a csillagos ég.

Mint arról a Jalopnik beszámolt, az eladás mögött álló ingatlanügynök elárulta, hogy egymással versenyeztették a jelölteket, hogy elérjék a célként kitűzött összeget – és a folyamat ott indult, hogy bekopogtattak 50 házba. „Kezdetben tízen érdeklődtek iránta, majd amint elárultuk az árát, a számuk négyre csökkent” – jegyezte meg.

Egy helyi ingatlanos a Yahoo Finance-nek azt nyilatkozta, egy ingatlan értékének 10-12 százalékát is a parkolási lehetőségek határozhatják meg, akkora értékkel bírnak. Olyan is előfordul, hogy sokan csak a garázs miatt vásárolnak meg egy-egy lakást, és amíg a garázst használja, a lakást bérbe adja.