Rekordszélessé bővítenék a németországi A5-ös autópályát, aminek egy csaknem 30 kilométeres szakaszán irányonként tíz sávot alakíthatnak ki – erről elsőként a Spiegel számolt be.

A tervezett bővítés nagy visszhangot keltett, kezdve azzal, hogy a megvalósíthatósági tanulmányt is hosszas pereskedés után tették közzé. A kritikusok szerint „egyenes út a klímakatasztrófába” a kétszer tízsávos autópálya elképzelése, ami „több kárt okoz majd, mint hasznot”, ugyanis a kivitelezéshez házakat és kerteket kell ledózerolni.

Máshogyan viszont kezelhetetlenné válna az évtized végére várható, napi 200 ezer autót jelentő forgalomterhelés,

legalábbis a Ruhr-vidéki egyetem közlekedéstudományi szakértői szerint állandóak lennének a torlódások és a dugók. Már most az ország egyik legforgalmasabb útjának számít az A3-as sztrádával keresztezésben lévő autópálya-szakasz, amin Frankfurt, annak vonzáskörzete és a repülőtér között közlekednek az autók.

Az A5-ös autópálya bővítésére 1,1 milliárd eurót, vagyis a mostani árfolyam szerint mintegy 435 milliárd forintot terveznek költeni. Mint azt a Berliner Morgenpost is megírta, a „Los Angeles-szerű” kivitelezés ellenzői, zöldpárti politikusokkal és a zaj miatt eddig is panaszkodó helybeliekkel az élükön, úgy vélik, ezt az összeget inkább a tömegközlekedés fejlesztésére kellene fordítani, előnyben részesítve a vasutat.