A közismerten strapabíró AK-47-es gépkarabély lövedékével szemben is véd a Volkswagen Golf GTI, pontosabban azon példányai, amiket az SVI Engineering fejlesztett ki. Immár 20 éve foglalkozik páncélozott autók építésével a vállalat, mely 2004 óta piacvezetőként látja el Dél-Afrika biztonsági szolgálatait és kormányzati szerveit különféle gyors bevetési egységekkel.

Egyértelműen kilóg a sorból az SVI AK47 Golf 8 GTI, mivel a legtöbb esetben méretes szedánokra és SUV-kra bíznak ilyen feladatot. Ami azonban a kompakt ferdehátú mellett szól, hogy sokkal fürgébb: ez a 2,0 literes, négyhengeres benzinmotornak köszönhető, ami 245 lóerős teljesítményt és 370 Nm-es nyomatékot ad le az első tengelyre. Összkerékhajtással is elérhető a páncélozott Golf: az R változat esetében 320 lóerőről és 400 Nm-ről beszélhetünk.

A képre kattintva galéria nyílik:

Az AK-47-estől is megvéd a páncélozott Golf GTI 1

Plusz 340 kiló

Ugyanakkor a páncélozás 340 kilogrammnyi többletsúlyt jelent, például a gyorsulás rovására: a gyári adatok szerint a 8-as Golf GTI 6,3 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100-ra, míg az összkerékhajtású kivitelnek 4,7 másodpercre van szüksége – a két modellvariáns között lényegi különbség, hogy az előbbit hatfokozatú kézi, az utóbbit pedig hétsebességes DSG-váltóval szerelik.

Az AK-47-estől is megvéd a páncélozott Golf GTI 23

Fotó: SVI Engineering

Hogy mit is kapunk 340 kilóért? A B4+ besorolású védelem alappilléreit az utascellát körülvevő, 3,5 mm-es vastagságú acélbevonat és a golyóálló üvegek jelentik. Az üvegfelületek egy 300 mm-es területen akár négy, AK-47-esből kilőtt (7,62 x 39 mm-es) lövedéknek is képesek ellenállni – ennek okait nem kell magyarázni, viszont csak a vezetőoldali ablakot lehet leengedni, azt is csak félig.

Emellett a hátsó üléssor mögé egy páncélozott válaszfalat helyeztek be, így a csomagtérajtót nem kellett páncélozni. A költség- és súlyhatékony megoldást egy kamera egészíti ki, amely a képet adja digitális visszapillantó tükörhöz. A motortérben is a legkritikusabb alkatrészek kaptak védelmet az első sárvédők mögé beépített páncélzattal, valamint az akkumulátort körülvevő, golyóálló borítással.

Az AK-47-estől is megvéd a páncélozott Golf GTI 24

Fotó: SVI Engineering

(Több) tíz milliós tétel

Az SVI Engineering körülbelül három hónap alatt végez egy Volkswagen Golf páncélozásával, amit 649 500 randért vállalnak, ami a mostani árfolyamon csaknem 13 millió forintnak felel meg; az árban sem az áfa, sem pedig az autó ára nincs benne. Dél-Afrikában a Golf GTI-ért 804 ezer randot (kb. 16 millió forintot), az R-ért pedig 957 800 randot (kb. 19 millió forintot) kérnek el – vagyis körülbelül 30 millió forintot kell fizetnie annak, aki egy páncélozott Golffal tenné biztonságosabbá a hétköznapjait.