Ez tipikusan olyan közlekedési szituáció, amire józan autósként is nehéz reagálni. Mert tarthatunk megfelelő követési távolságot, betarthatjuk a sebességhatárokat, de mikor egy kanyarban egyszer csak felbukkan szemben valaki, akkor a vezetési tudás mellé kell egy adag szerencse is.

Ennél az esetnél mindkettő adott volt, és a vakmerő, vakon előző autóst és saját magát is megmentette a szemben közlekedő sofőr gyors reakciója. Az osztrák határ mellett, Vaskeresztes térségében vett fel egy autós kamerája egy balesetveszélyes szituációt. Bp-i Autósok közösségének beküldött felvétel igen tanulságos, elvileg semmi sem tiltja itt az előzést, a kék Volkswagen sofőrje mégis a legrosszabb pillanatban vágta ki az autóját bal oldalra. 

Az előtte haladó két autó holtterében ugyanis pont jött valaki szemben, a felvételen mintha a semmiből bukkanna elő. Vélhetően a Passat sofőrje is így érezte, mikor ott termett előtte a családi egyterű, aminek vezetője még időben kerülte ki a közelgő veszélyt. Szerencsére lassan haladt, egy ilyen magas építésű dobozzal nagyobb tempóval könnyen borulás lehetett volna a vége. 

Az ilyen helyzetekre leginkább egy alapos, profi vezetéstechnikai tréning készíthet fel minket, ahol a kikerülési manőverek elsajátítása külön modul. Senkinek nem árt a gyakorlás, sőt, nagyon fontos lenne, ha csak modellezve is, ellenőrzött körülmények között megtapasztalja a saját maga képességeit, az autója képességeit és azokat a szituációkat, amiket tudnia kell megoldania.

Egy négyórás tréning bármelyik vezetéstechnikai tanpályán alapesetben két tank benzinbe kerül. Ezért viszont olyan modulokon próbálhatja ki a sofőr saját autóját és magát, amik nagyon hasznosak lehetnek a számára később.