Győztesen került ki a Tesla abból a perből, amit egy kínai nővel szemben indított, akinek komoly következményekkel kell szembenéznie, amiért rágalmazta az amerikai gyártót – adta hírül a Carscoops.

Azután kapott nagy figyelmet a nő, hogy a 2021-es Sanghaji Autószalonon felállt egy kiállított bemutatóautó tetejére, és „Fékhiba” feliratú pólót viselve azt terjesztette,

a fékek meghibásodása miatt az édesapja több autónak is nekiment hátulról a Teslájával.

A vádakra reagálva a Tesla azonnal jogi útra terelte az ügyet.

A tárgyaláson a nő bevallotta, nem volt bizonyítéka arra, hogy meghibásodott a fék az édesapja Tesláján, az állítása „szubjektív” volt. Időközben a rendőrség megállapította, valójában a férfi okozta a balesetet, ráadásul a közlekedési szabályokat is megszegte.

A Tesla ellen tüntetett, milliókat kell fizetnie 1

A nő kiállt a tömeg elé a 2021-es Sanghaji Autószalonon, azonban olyat állított, ami nem volt igaz, így az akciója sokba került. (Fotó: VCG/Getty Images)

Helyi lapértesülések szerint a nő még csak vizsgálatot sem kért a fékhiba megállapítására. A bíróság így arra jutott, hogy az állításával és az általa viselt pólóval a nő kimerítette a rágalmazás fogalmát, a médiát pedig szándékosan használta hamis információk terjesztésére annak szándékával, hogy rontsa a Tesla hírnevét.

Ezek után amellett, hogy nyilvános bocsánatkérésre kötelezik, a nőnek 172 ezer jüan, azaz körülbelül 8,5 millió forintnak megfelelő kártérítést is fizetnie kell a Tesla számára.

A rágalmazási ügy magával rántott egy kínai autós bloggert is, aki kölcsönadta a külön, médiásoknak szóló belépőjét a tiltakozó nőnek, hogy bejuthasson a kiállításra.

A Tesla ebből kiindulva azt állította, ő volt a tüntetés ötletgazdája, és bár ezt a blogger tagadta, ő is alulmaradt a perben. Miután megsértette a Tesla jó hírnévhez fűződő jogait, szintén bocsánatot kellett kérnie, továbbá 250 ezer jüan, átszámítva mintegy 12,4 millió forint kártérítés megfizetésére ítélték.