Az elmúlt időszak eseményei alapján egyre több, komplex feladat elvégzését kísérlik meg robotok segítségével. Egy januári hír szerint részben humanoid robotok fognak dolgozni a Dél-Karolinában készülő BMW-k gyártásán, miután a bajor márka kereskedelmi megállapodást kötött egy 2022-ben alapított startuppal, a Figure AI-jal. 

A humanoidok mellett pedig a négylábú robotokra is számítanak, sőt ezek bevetése már a gyakorlatban is megtörtént. A BMW Hams Hallban, az Egyesült Királyságban található üzemében ugyanis műszakba állt SpOTTO, a Boston Dynamics által fejlesztett négylábú robot, aminek feladata a gyártósor hibáinak kiszagolása. 

Jön a négylábú robot, ami kiszagolja a hibákat 2   

Nevét két Ottótól örökölte, az egyik a márka alapítói között szereplő Gustav Otto és fia, Nicolaus, a négyütemű belső égésű Otto-motor megalkotója. A gépjószág munkahelyén évente 400 000 darab BMW és Mini turbómotor készül, és ezt a folyamatot tökéletesítik tovább SpOTTO alkalmazásával. 

Jön a négylábú robot, ami kiszagolja a hibákat 3

A vizuális, hőmérsékletet és hangokat érzékelő szenzorokkal felszerelt robot célja felfedezni a gépsor esetleges túlhevülését, szivárgásokat, egyéb olyan hibákat, amelyek észrevétlenül leálláshoz, a termelési ráta csökkenéséhez vezetnének. A robot képes lépcsőkön is feljutni, és miközben a hibákat szaglássza, addig radarjaival segít tökéletesíteni a Hams Hall üzemének teljesen digitális mását. 

Az már más kérdés, hogy a sorozatgyártás hatékonyságát hátráltató jelenségek között mit fog a robot figyelni a jövőben, vajon a két percre leülő munkásokat is jelenti majd a szivárgó vezetékek mellett?