Nem várt veszély leselkedhet ránk, ha autóba ülünk: erre a Duke Egyetem amerikai és kanadai kutatói világítottak rá, akik azt állítják, hogy az Egyesült Államokban 2015 óta gyártott autók 99 százalékában megtalálható az az anyag, aminek a rákbetegségekkel való lehetséges összefüggéseit jelenleg is vizsgálják – írja a ScienceAlert.

Pedig ezek az anyagok arra hivatottak, hogy – megfelelve a modern kor biztonsági követelményeinek – akadályozzák az égést. „Kutatásunk megállapította, hogy az autók utasterében használt anyagok káros vegyületeket bocsátanak ki” – mondta Rebecca Hoehn, a Duke Egyetem környezettudósa. „Figyelembe véve, hogy egy sofőr átlagosan egy órát tölt naponta az autójában, ez súlyos közegészségügyi probléma.”

A kutatók a vizsgálatba bevont 101 autó 99 százalékában megtalálták a trisz(1-klór-izopropil)-foszfát (TCIPP) nevű égésgátló vegyi anyagot, aminek kapcsán tavaly nyáron merült fel, hogy rákkeltő lehet. Más vegyi anyagokat is kimutattak az autók utastereiben, amik neurológiai vagy reproduktív szervek károsodását eredményezhetik. Fény derült arra is, hogy ezek a nyári melegben sokkal inkább, akár ötször annyi káros vegyület szivároghat ki az ülésekből és más elemekből, mint a téli időszakban.

Arra egyelőre keresik a választ, hogy mennyire károsak ezek az anyagok a levegőbe kerülve – mindenesetre az aggályok miatt azt gondolnák a legjobb megoldásnak, ha mellőznék az alkalmazásukat.