Szerda este érkezik Budapestre Hszi Csin-ping kínai államfő, aki saját páncélozott limuzinjával közlekedik majd fővárosunkban látogatása során. Erről részletesen beszámoltunk korábbi cikkünkben, most pedig egy igazán érdekes dolog derült ki Hszi kormányfő érkezésével kapcsolatban.

Szemfüles olvasónk május 2-án a Deák téren az alábbiaknak volt szemtanúja:

„A fotókon látható (bocsánat, nem tudtam közelebb menni) teljesen álcázott, rendszám nélküli autókkal a Deák téren találkoztam 12 óra előtt kicsivel. A teljes forgalmat megállították, amíg a konvoj átgurult a csomópontban a batárokkal. Azt gondoltam, hogy biztos új Rolls-Royce modellek, ám a Vezess kedd esti cikke felnyitotta a szemem. Nagyon úgy tűnik, hogy ezek a kínai delegáció autói, amelyek ezek szerint már egy héttel Hszi államfő érkezése előtt Budapesten voltak. Maximum három autó lehetett, nem láttam rájuk tisztán.”

Álcázott autókkal tesztelték a kínaiak Budapestet 1

Olvasónknak igaza lehet, ezek a járművek valóban úgy néznek ki, mint a kínai Hongqi L5 limuzinok, amelyből Hszi Csin-ping páncélozott autója is készült, a Hongqi N701. Minden bizonnyal több is van ebből az államfőnek, ugyanis május 6-án még Párizsban járt, ugyanilyen páncélozott autóval. 

Persze az is előfordulhat, hogy a delegációban van a sima, nem páncélozott modellekből, és ezek érkeztek hamarabb Budapestre, hogy az ősi kínai őrezred – akik az elnököt védik – lepróbálja az útvonalat/útvonalakat Hszi érkezése előtt.

Álcázott autókkal tesztelték a kínaiak Budapestet 2

Amikor a világ nagy hatalmú vezetői autóval közlekednek bárhol a világon, a biztonsági szolgálat több útvonalat is felvázol opcióként, amerre az elnökük közlekedhet. A pontos útvonalról közvetlenül az indulás előtt szoktak dönteni, biztonsági okok miatt, nehogy valaki idő előtt kiszivárogtassa, hogy a védett személy mikor és merre fog közlekedni.