A bostoni ingatlanok az Egyesült Államokban a legdrágábbak közé tartoznak, a házak mellett a parkolóhelyeket sem mérik olcsón. Abszurdnak tűnik, de a szabad ég alatt, egy aszfaltra felfestett parkolóhelyet hirdetnek most 350 000 dollárért (128 millió forint). Szó sincs parkolóházról, a természet elemeinek kitett hely ér itt ennyi pénzt.

A parkolóhelyet hirdető Marsh Properties leírása szerint a hely egy autónak elég a Back Streeten, a vízparton. A luxust talán a hely közelében található fa adja, de a viccet félretéve ezen a környéken ez teljesen átlagos árnak számít. Sőt, voltak magasabb áron nyélbe ütött adásvételek: egy bostoni házaspár állítólag 750 ezer dollárt (274 millió forint) utasított vissza egy 2022-es helyért, Betsy Herald ingatlanügynök pedig három helyet adott el egyenként 500 ezer dollár (182 millió forint) körüli összegért – írja a Boston Globe.

Az ügynök elmondta a lapnak, hogy minden egyes helyet készpénzért adtak el, és a vevőknek a szemük sem rebbent az árak miatt, mert már így is milliókat fizetnek a lakóingatlanért, amihez a hely kell nekik. A közelben található parkolóház költségei pedig nem csak a szintén borsos vételárat tartalmazzák.

Menő helyen akár 120 milliót is érhet egy parkoló 2

Ezen a placcon, a fák hűs árnyékában, a félig leomlott kerítés mellett lehet százmilliót kérni egy felfestett parkolóhelyért (kép: Google Streetview)

A lakóknak különféle díjakat és ingatlanadót is kell fizetniük a parkolóhely után, mintha teljes értékű ingatlan lenne. Cserébe azonban éjjel-nappal őrzést, parkolófiú-szolgáltatást, autómosást kapnak.

Ruth Dickerson ingatlanügynök a The Globe-nak elmondta, hogy a 350 ezer dolláros hely korábban, hét vagy nyolc évvel ezelőtt 275 ezer dollárért kelt el, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi eladó szép hasznot húz a befektetéséből, és azt is élvezte, hogy nem kell minden este kétszáz alkalommal körbejárnia a háztömböt, hogy parkolóhelyet találjon, amikor hazaér a munkából.

Szédítő összegek, de a jelenség korántsem egyedi. Főleg zsúfolt megapoliszokra, világvárosokra volt jellemző a hasonló árazás eddig, New Yorkban egy automatizált, úgynevezett roboparkolóházakban 300-595 ezer dollár, azaz 116-231 millió forint közötti áron lehet hozzájutni egy-egy parkolóhelyhez, Hongkongban pedig tíz évvel ezelőtt, 2014-ben kelt el egy felhőkarcolóban található parkolóhely 140 millió forintért.