Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy lakókocsi az M5-ös autópálya 32-es kilométerénél, a Kecskemét felé vezető oldalon, Ócsa térségében. A dabasi hivatásos tűzoltók két vízsugárral körülhatárolták, majd eloltották a lángokat. A sztráda érintett szakaszát teljes szélességében lezárták – írja a Katasztrófavédelem.

Az estre egyébként olvasónk hívta fel a figyelmet, aki a helyszínen járt a tűz ideje alatt és felvételt is készített.

 

Az eset kapcsán nem árt, ha képben vagy a „tűzoltómatekkal”:

  • Ha a jármű össztömege 3,5 tonna és 12 tonna között van, akkor legalább egy 6 kg-os ABC porral oltó tűzoltó készülék kell rá.
  • Ha 12 tonnánál nehezebb, akkor legalább egy 12 kg-os, vagy két 6 kg-os ABC porral oltó tűzoltó készülék kell rá.
  • Hogy a buszokra milyen tűzoltó készülék kell, az attól függ, hogy hány ember szállítására alkalmas a busz.30 személyig egy 3 kg-os,
  • 31–100 személyig legalább egy 6 kg-os,
  • 100 személy fölött pedig legalább egy 12 kg-os, vagy két 6 kg-os ABC porral oltó tűzoltó készülék kell.

Személyautókba nem kötelező a tűzoltókészülék, de sosem tudni, elfér egy a csomagtartóban.

A tűzoltókészülékeken olvasható „ABC” a tűzosztályokat jelzi, hogy milyen tüzeket lehet vele oltani. Az „A” betű szilárd anyagok tüzét jelenti, a „B” a folyadékok tüzét, a „C” pedig gázok tüzét. A porral oltó tűzoltó készülék helyettesíthető például habbal oltó tűzoltó készülékkel is, ha az oltási teljesítménye megegyezik. Egy liter hab oltásteljesítménye nagyjából megfelel egy kilogramm poréval, így ha a szabály például 6 kilogrammos porral oltó tűzoltó készüléket ír elő, helyettesíthető egy 6 literes habbal oltóval.

A te autódban van tűzoltókészülék?
Igen, van
54% (131)
Nincs
46% (113)