Tavaly december óta hitegették azzal, hogy kiszállítják az autóját, amiért már az előleget is kifizette, erre azonban csaknem fél év elteltével sem került sor, így radikális eszközökhöz nyúlt egy férfi Argentínában: április elején a családjával Buenos Airesbe repült, ahol elbarikádozta magát az őt ígéretekkel szédítő autókereskedésben – számolt be az esetről helyi híradások nyomán az Oddity Central.

A férfi elhatározta, addig nem tágít, amíg nem kapja meg az autóját, vagy amíg vissza nem fizetik neki az előleget. A lótenyésztőként dolgozó Abelardo Usandivaras tavaly döntött úgy, hogy lecseréli a régi furgonját, és vesz helyette egy újat, az ügyintézés azonban csak addig zajlott gördülékenyen, amíg ki nem fizetett érte előleg gyanánt 10 millió argentin pesót, mostani árfolyamon számítva több mint 4,1 millió forintot.

A megállapodás szerint 120 napon belül kellett volna megkapnia az autóját, és azóta akárhányszor megpróbálta felvenni a kapcsolatot a kereskedéssel, nem járt sikerrel. „December óta a telefonban csak az egyik osztályról irányítanak át a másikra, még a vezetéknevét sem volt hajlandó elárulni a cég képviselője” – nyilatkozta Usandivaras. „Az igazság az, hogy olyan teherautót adtak el nekem, ami nem is volt meg nekik. Ez egy olyan rendszer, amiben miközben használják a pénzedet, egy másik üzletre próbálnak rávenni téged.”

Usandivaras azt állítja, hogy a kereskedés végül azt közölte vele, külön kell fizetnie, ha új furgont szeretne, így egy másik autót ajánlottak fel, bár az eredeti szerződésben nem erről volt szó. A férfi ezért döntött úgy, hogy repülőre száll a családjával és az összeg fennmaradó részével, ám miután órák alatt sem vezetett eredményre a hatóságok közreműködése, szokatlan tiltakozásba kezdett a szalon üvegfala mögött.

„Úgy bántak velem, mintha egy vidéki ember lennék, aki semmit nem tud, miközben ők mindent is tudnak” – jegyezte meg az argentin férfi. Usandivaras akciója azonban megtette a hatását: akkora figyelmet kapott az akciója, hogy a kereskedés végül visszafizette neki az előleget, így az autóvásárlást is más módon oldotta meg, vett egy 2021-es évjáratú kocsit, ami használt ugyan, de alacsony futásteljesítménnyel és jó állapotban jutott hozzá.

Az ügynek azonban lesz még folytatása, legalábbis Usandivaras azt tervezi, hogy pert indít a cég ellen. Már csak azért is, mert ugyanazt az összeget kapta vissza, mint amit hónapokkal ezelőtt kifizetett, azonban – az infláció révén – már veszített az értékéből, és másik autót is drágábban vásárolt, mint azt tehette volna az előző év végén, emiatt viszont önszántából semmilyen kompenzációt nem volt hajlandó fizetni a kereskedés.

Ezzel szemben a Buenos Aires-i szalon azt állítja, hogy egy médiakampány áldozatául esett, amit a cég megszüntetésének céljával indítottak. Usandivaras megmozdulását „piszkos háborúnak” titulálták egy, a cég oldalán megjelent közleményben, amiben arról biztosították vásárlóikat, „mindent megtesznek” a lehető legjobb kiszolgálásért.