Ütött-kopott, több alapvető alkatrésze hiányzik – köztük az ablakai és a fényszórói is –, és nem igazán van olyan pontja a karosszériájának, amin ne hagyott volna nyomot az idő vasfoga, ráadásul még egy furcsa elefántos orrdísz is található az elején.

Első blikkre körülbelül ennyit lehet megállapítani erről az 1936-os évjáratú Bugattiról. A felszín alatt azonban ennél összetettebb a projektautó közel 90 éve íródó története, kezdve azzal, hogy egykoron egy cirkusz életében töltött be kulcsfontosságú szerepet. Nem más volt a Bugatti Type 57 tulajdonosa, mint Roger Spiessert, a Circus Pinder igazgatója, aki nemcsak a korábbi autóját cserélte el, de még 30 ezer francia frankot is kifizetett készpénzben, hogy megkaparintsa ezt a mai napig sokat érő példányt.

A képre kattitnva galéria nyílik:

Még elefánt is utazhatott ebben a Bugattiban 1

Amit magáról a típusról tudni érdemes, hogy az alapító Ettore Bugatti fia, Jean tervezte, majd 1934-től 1940-ig gyártották. Tekintve, hogy ez idő alatt csak 710 darab készült belőle, kész csoda, hogy évtizedekkel később van még belőle létező példány, függetlenül attól, hogy ez esetben köszönőviszonyban nincs újkori állapotával.

Jean Bugatti egy teljesen új dizájnnal állt elő, igaz, a 3,3 literes, nyolchengeres motornak akadnak olyan részei, amiket korábbi Bugatti-modellekből lestek el, viszont azokat jócskán átalakították. Ennek eredményeként a 950 kilogrammos túramodell 135 lóerős lett, a végsebessége pedig elérte a 153 km/órát, ami a ’30-as években még komolyabb jelentőséggel bírt, mint manapság.

Spiessert egyedi vonásokkal vette át a Bugattit 1936 februárjában, vagyis egy hónappal azután, hogy elkészült. Önmagában az erősen csiszolt fekete karosszéria különlegesnek számított, kiegészülve a piros bőrbelsővel és a dohányszínű borítással. A már említett elefántos dísz akár a cirkuszi szerepre is utalhatna, ám inkább egy „véletlen”, mégis tudatos egybeesésről van szó, a Bugatti ugyanis akkoriban többféle orrdíszt is kínált, és köztük volt az elefánt is, amit a cirkuszigazgató kívánságára biggyesztettek az autó orrára. A legenda szerint a Type 57 egy elefántbébivel az anyósülésen járta az utakat, így hirdetve a cirkusz előadásait, erről azonban nem maradt fenn fényképes bizonyíték.

Még elefánt is utazhatott ebben a Bugattiban 27

Fotó: Bring A Trailer

Ha viszont mindez igaz, nem túlzás kijelenteni, hogy ennyire rendhagyó helyzetben azóta sem volt része egy Bugattinak sem. Arról azonban maradtak emlékek, ahogyan a cirkusz igazgatója oroszlán- vagy gepárdkölykökkel áll a mozgó reklámtáblaként funkcionáló autója mellett. Minden bizonnyal figyelemfelkeltésnek szánta, ennek ellenére nem volt sokáig a birtokában a Bugatti Type 57: alig pár hónap után eladta.

Még elefánt is utazhatott ebben a Bugattiban 28

Fotó: Bring A Trailer

Még elefánt is utazhatott ebben a Bugattiban 29

Fotó: Bring A Trailer

Miután kikerült a cirkusz körforgásból, egy rendőrfőnök vásárolta meg az autót, aki néhány hónap elteltével szintén túladott rajta. Ezt követően még hat tulajdonosa volt a Bugattinak, ami legalább egy évtizedet töltött elhagyatottan Párizsban, aztán az Egyesült Államokban kötött ki az 1950-es évek végén. A mostani tulajdonosához 2018-ban került, de ő sem vágott bele az autó restaurálásába.

A közelmúltban viszont ismételten gazdát cserélt: a Bring A Trailer oldalán került kalapács alá, végül 176 600 dollárért csaptak le rá, ami jelen sorok írásakor több mint 65 millió forintnak felel meg – avagy újabb esélyt kapott egy új életre.