Pert indított a Tesla ellen egy amerikai édesanya, aki azt állítja, hogy a Model X tervezési hibájából fakadóan a kétéves kisfia be tudta indítani az autót, amivel aztán elütötte őt. Még 2018-ban történt az ominózus baleset, aminek következtében – nyolc és fél hónapos terhesként – eltört a medencéje, a második gyermekét pedig „gyötrelmek között”, koraszülöttként segítette világra – írja a Miami Herald.

Mallory Harcourt és férje épp annak vélt biztonsága miatt döntött a Tesla Model X megvásárlása mellett, két nappal karácsony után azonban felülbírálták a döntésüket a baleset hatására. A keresetben leírtak szerint a baleset napján a nő épp hazaért, amikor rájött, hogy a férje munkahelyén felejtette a ház kulcsait. Mielőtt viszont ismét útnak indult, úgy döntött, hogy a garázsban kicseréli a fia pelenkáját.

Emiatt kivette a pelenkázótáskát az autójából, ám közben nyitva hagyta a vezetőoldali ajtót. Amíg Harcourt az előkészületekkel volt elfoglalva, a fia bemászott a volán mögé, majd hozzáért a fékpedálhoz, amivel beindította a Teslát és felgyorsult 12 km/órás sebességre. Elmondása szerint a nőnek ezután „gyakorlatilag nem volt ideje reagálni”, és hallotta, ahogy a baleset során eltörnek a csontjai. Az eset után egy hetet kórházban kellett töltenie, ami 73 ezer dolláros – akkori árfolyamon is több mint 20 millió forintos – többletkiadást jelentett.

Harcourt elmondta, bár felépült a balesetből, a mai napig érez fájdalmakat, továbbá a baleset lelki szempontból is mély nyomokat hagyott benne. Ügyvédjei azzal érvelnek, hogy „senki nem számít arra”, hogy egy kisgyerek önállóan be tudna indítani egy autót, így meglátásuk szerint a baleset abból fakad, hogy nem biztonságos a Tesla modellje. Ezzel szemben a Tesla visszautasította a vádat, és azzal védekezik, hogy az édesanya „a saját hanyagsága” miatt sérült meg, ugyanis felügyelet nélkül hagyta a kisfiát.

A tárgyalás a napokban vette kezdetét, és a nő határozatlan összegű kártérítés kér az orvosi ellátás költségeire és a fájdalomdíjra tekintettel.