Ha buszon utazol, nem árt,  ha tudod, hol van elhelyezve a tűzoltókészülék, amely általában a sofőrkabin mögött kap helyet. Kombájnozni viszonylag kevesebben szoktak, de ők eléggé felkészültek ahhoz, hogy tudják, hol a készülékük. Ha kamionosnak készülsz, akkor pedig pláne tartsd észben: a kis tüzet könnyebb eloltani, mint a nagyot. De csak akkor, ha van arra alkalmas eszköz a kezedben – írja posztjában a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

És van olyan helyzet is, amikor már csak a tűzoltók oltanak. Mindenki más a pálya szélére szorul.

Jöjjön egy kis „tűzoltómatek”

  • Ha a jármű össztömege így 3,5 tonna és 12 tonna között van, akkor legalább egy 6 kg-os ABC porral oltó tűzoltó készülék kell rá.
  • Ha 12 tonnánál nehezebb, akkor legalább egy 12 kg-os, vagy két 6 kg-os ABC porral oltó tűzoltó készülék kell rá.
  • Hogy a buszokra milyen tűzoltó készülék kell, az attól függ, hogy hány ember szállítására alkalmas a busz.
  • 30 személyig egy 3 kg-os,
  • 31–100 személyig legalább egy 6 kg-os,
  • 100 személy fölött pedig legalább egy 12 kg-os, vagy két 6 kg-os ABC porral oltó tűzoltó készülék kell.

A tűzoltókészülékeken olvasható „ABC” a tűzosztályokat jelzi, hogy milyen tüzeket lehet vele oltani. Az „A” betű szilárd anyagok tüzét jelenti, a „B” a folyadékok tüzét, a „C” pedig gázok tüzét. A porral oltó tűzoltó készülék helyettesíthető például habbal oltó tűzoltó készülékkel is, ha az oltási teljesítménye megegyezik. Egy liter hab oltásteljesítménye nagyjából megfelel egy kilogramm poréval, így ha a szabály például 6 kilogrammos porral oltó tűzoltó készüléket ír elő, helyettesíthető egy 6 literes habbal oltóval.

Korábbi cikkünkben pedig részletesen körbejártuk a témát, hogy hasznos-e személyautóban tűzoltókészüléket tartani:

A tűzoltó készüléken elhelyezett nyomásmérő óra mutatójának a zöld tartományban kell lennie. Legalább évente egyszer nézd meg, hogy van-e rajta sérülés, jó-e benne a nyomás. Ha húsz évnél öregebb a tűzoltó készülék, az már nem tartható készenlétben.

a videó a hirdetés után indul